Afbeelding
Zeewolde Actueel

Feestelijke ingebruikname binnentuin appartementencomplex Buitendijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Eigenlijk was de nieuwe tuin er al een tijdje bij appartementencomplex Buitendijk, maar dinsdagmiddag 24 augustus werd er een officieel tintje aan gegeven. Wethouder Ewout Suithoff, directeur-bestuurder Carolien van Rijen van Woonpalet en twaalf bewoners van het complex knipten daarvoor een lang lint rond de tuin door.

Eerste appartementencomplex

Appartementencomplex Buitendijk was het allereerste appartementencomplex dat woningcorporatie Woonpalet liet bouwen. Dat gebeurde in 1992. Het complex bestaat uit in totaal 70 appartementen, verdeeld over drie woonlagen. In de recreatiezaal op de begane grond vinden gezellige activiteiten plaats van biljarten tot gym. Voorts heeft Coloriet de beschikking over een zorgkantoor in Buitendijk. Alle appartementen hebben een balkon of tuin, in een aantal kan er worden uitgekeken over het water.

Tuinbeleving

Het complex aan de Terp is gebouwd in een U-vorm. Tussen de twee vleugels is er een binnentuin aangelegd. Die tuin zag er eigenlijk niet meer uit, vertelde Bertus Flos, voorzitter van de bewonerscommissie, dinsdagmiddag voorafgaand aan de feestelijke gebeurtenis. “Hij was aan het eind van z’n Latijn en had een update nodig”, aldus Flos tot de aanwezigen in de (voor het eerst na corona weer) volle recreatiezaal. Er werd contact gezocht met Woonpalet, die een financieringsmogelijkheid had de tuin een opknapbeurt te geven via het fonds Wonen+. Vier Buitendijkers namen plaats in een tuinwerkgroep en maakten samen met de professionals van GildenGroen een ontwerp, waarbij gekeken werd hoe ‘tuinbeleving’ praktisch kon worden ingevuld. Ook kreeg ‘variatie’ de nodige aandacht. Die kon worden aangebracht in hoogte, type beplanting, lijnenspel en kleur. Er kwam uiteindelijk zelfs een vierseizoenentuin tot stand. In het ene jaargetijde is er siergras in al zijn mooie kleuren te zien, in het andere krijgt vorst de gelegenheid voor een betoverend geheel te zorgen.

Lokale ondernemer

Wethouder Ewout Suithoff feliciteerde de bewoners met hun prachtige aanwinst. “Hier kun je het leven vieren, dit is een mooi moment om daar bij stil te staan”, sprak hij de bewoners toe. Suithoff, die tussen neus en lippen door vertelde dat hij zelf ooit een blauwe maandag hovenier had willen worden, zei blij te zijn geweest met de keuze voor Marcel en Cora Achterberg van GildenGroen. “Dat is goed voor de lokale economie, maar je zorgt er ook nog eens voor dat de ondernemer niet te maken heeft met hoge reiskosten”, aldus de wethouder Duurzaamheid.

Carolien van Rijen, sinds 1 april directeur-bestuurder van Woonpalet, refereerde aan het fonds dat de vernieuwde tuin mogelijk had gemaakt. “Huurders weten zelf het best wat een plus geeft aan wonen”, zo meende ze. “Dat is hier ook weer gebleken. Het kleine onderhoud kunnen de bewoners zelf uitvoeren, voor het grote werk blijven wij als Woonpalet dit mooie project ondersteunen.”

Jeu de boules

Twaalf bewoners kregen hierna een schaar uitgereikt om samen met Suithoff en Van Rijen het grote lint rond de tuin door te knippen, ten teken dat het nu allemaal officieel was. Voor een partijtje jeu de boules met de wethouder op de baan die officieus al enige tijd geleden in gebruik was genomen, waren vervolgens eveneens genoeg liefhebbers te vinden.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding