Maak heel eenvoudig een klein tuintje door de boomspiegel in te zaaien
Maak heel eenvoudig een klein tuintje door de boomspiegel in te zaaien Zeewolde Actueel

Grijze wijk? Vergroen samen je buurt!

· leestijd 2 minuten Algemeen

FLEVOLAND – Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF) daagt via ikdoemeejijook.nl inwoners uit om een jaar lang samen te werken om de Flevolandse voetdruk te verkleinen en daarmee energie en grondstoffen te besparen. Iedereen kan een stap zetten.

Er zijn 48 challenges die gaan over 12 verschillende thema’s. Elke maand staat een ander thema centraal, en elke week is er een nieuwe challenge om aan mee te doen. Je hoeft ze niet alle 48 te doen. Aan één meedoen is al genoeg om samen met de andere deelnemers impact te kunnen maken aan één circulair Flevoland.

Challenge van deze week: Grijze wijk? Vergroen samen je buurt!

Misschien herken je het wel. Veel bestrating en weinig groen. In veel wijken in Flevoland is dit herkenbaar. Dit is je kans om samen jouw buurt te vergroenen. Doe mee met onze challenge: ‘Vergroen samen je buurt’. Er zijn tal van mogelijkheden voor een ‘natuurinclusieve’ wijk. Denk aan groene daken, groene gevels, nestkasten voor vogels in de muur, pluktuinen of vlinderstroken. Of kies voor meer bomen en struiken in de tuinen. Samen met buurtgenoten kun je in jouw wijk veel doen. Wil je tips en informatie over subsidies? Meld je dan aan voor de challenge via www.ikdoemeejijook.nl . Na aanmelding krijg je een overzicht van tips en tricks, zoals voorbeelden van andere wijken die in Flevoland al stappen hebben gezet.

Vergroen de wijk samen
In de tips en tricks krijg je info over waarom bezig zijn met vergroening van je buurt waardevol is, en ook waar je kunt beginnen! Zit jij in een buurt-whatsappgroep of ben je op een andere manier verbonden met jouw buurt? Gooi het in de groep! Er zijn namelijk vele slimme oplossingen om samen met buurgenoten jouw buurt een stukje groener te maken. Wij helpen je graag om een start in de wijk te maken.

Voordelen van meer groen in de buurt
Meer groen zorgt voor een hogere biodiversiteit en dat is hard nodig, zoals voor vogels en insecten (bijvoorbeeld bijen). Vorm een groene strook in de wijk om tot pluktuin, of bijen- en vlinderstrook. Start een ‘zelfbeheergroep’ en onderhoudt samen het groen in de wijk. Of doe mee met Plan Boom en plant extra struiken of bomen in de wijk, zoals in de eigen tuinen. Ook daken kunnen worden vergroend, zoals platte daken op schuurtjes of garages. Goed voor de biodiversiteit, en als extraatje zorgen groene daken ook voor opvang van regenwater in de wijk. Handig bij stortbuien. En wist je dat bij extreme hitte meer groene wijken koeler blijven, ook binnenshuis? Om initiatieven te steunen bieden verschillende gemeenten ondersteuningsmogelijkheden via subsidies. De provincie heeft tevens een subsidie voor groene daken.

Impact challenge vorige week
Flevolanders doen elke week mee aan challenges. September staat het thema ‘duurzame wijken’ centraal. Vorige week sloten Flevolanders zich aan bij lokale natuurgroepen als supporter tijdens de challenge en steunen zo de Flevolandse natuur. Kijk op www.ikdoemeejijook.nl hoe jij ook mee kunt doen!

1 jaar, 48 challenges, 1 circulair Flevoland
In augustus?staan de?challenges?in het teken van ‘vakantie’. Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF) organiseert samen met haar lidorganisaties, overheden, bedrijven en anderen challenges gericht op het verkleinen van de Flevolandse voetafdruk. Wekelijks is er een nieuwe challenge om aan mee te doen. Aan één meedoen is al een stap in de goede richting. Zo dragen we bij aan minder CO2 uitstoot en grondstofverbruik.