Afbeelding
Zeewolde Actueel

Feestelijke ingebruikname zonnepanelen Stichting Ante op basisschool De Wetering

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – De kinderen van groep 4/5 van OBS De Wetering beleefden vrijdag 17 september een feestelijke ochtend. De op het dak van hun school geplaatste zonnepanelen werden officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van wethouder Egge Jan de Jonge (Onderwijs), schooldirecteur Peter Hulstein en Geurt Morren, bestuursvoorzitter van Stichting Ante. 

Zeven scholen

In de zomervakantie werden zeven basisscholen van Stichting Ante voorzien van zonnepanelen. Bij vier ervan in Zeewolde (De Wetering, ’t Wold, ’t Kofschip en Panta Rhei) en de overige drie in Dronten werden er in totaal 615 geïnstalleerd met de hulp van Zowiezon, een samenwerking tussen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie. De panelen wekken jaarlijks zo’n 200.000 kWh aan elektriciteit op, voldoende om alle zeven scholen van energie te voorzien.

Duurzame energie

De inzet van zonne-energie past volledig in de visie van Stichting Ante (waarin openbare en samenwerkingsscholen zijn ondergebracht) om met de leerlingen te bouwen aan een duurzame toekomst. De leerlingen van groep 4/5 van de Wetering en hun juf Marion Treffers gingen er daarom vrijdagochtend eens goed voor zitten. Er mochten allerlei vragen worden gesteld aan wethouder Egge Jan de Jonge en schoolbestuurder Geurt Morren. De twee antwoordden in kinderlijke taal wat het nut is van zonnepanelen, waarom het dak van de school ermee was volgelegd en de reden dat het zo belangrijk is ‘duurzaam’ te denken. Eneco verzorgde vervolgens een gastles over duurzame energie. Daarnaast ontving de school een Toolbox Zowiezon, een mooi pakket waarin speciaal ontwikkeld lesmateriaal te vinden was over duurzame energie. De scholen van Stichting Ante zijn intussen reeds terug te vinden op de schooldakkaart, de website waar Schooldakrevolutie weergeeft welke scholen in Nederland over zonnepanelen beschikken.

Groene school

Schooldirecteur Peter Hulstein benadrukte vrijdagochtend dat De Wetering een ‘groene school’ is. “Door onze aanpak merken we dat onze leerlingen steeds bewuster naar de natuur om zich heen kijken”, vertelde hij desgevraagd. “Fantastisch dus dat we met deze stap een bijdrage leveren aan een duurzame omgeving. Samen met onze leerlingen! Door de samenwerking met Zowiezon, Eneco en Schooldakrevolutie konden we dit bijzonder snel realiseren, zowel technisch als educatief.” Wethouder Egge Jan de Jonge zei eveneens blij te zijn met het initiatief van Ante. “Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking van verschillende partijen voor een duurzame samenleving”, aldus de wethouder Onderwijs. Bestuursvoorzitter Geurt Morren liep vrijdag niet minder trots rond op de basisschool aan de Verbeelding. “De leerbehoefte van kinderen verandert dagelijks. Dat vraagt om talentvolle medewerkers. Niet voor niets is dat de visie van Stichting Ante”, zo liet hij weten. “Die visie vertalen we vervolgens in negen kernwaarden. Een ervan is dat we het onderwijs van morgen vandaag al moeten organiseren. Als bestuurder hoor je tien tot twintig jaar vooruit te denken. De inzet van digitale middelen vraagt nu om een duurzame investering die zich in het onderwijs van de komende jaren terugbetaalt. Door het plaatsen van zonnepanelen kunnen scholen vooruit met het bieden van kwalitatief onderwijs. Samen met Zowiezon, Eneco en Stichting Schooldakrevolutie is dat op duurzame wijze voor de toekomst gerealiseerd.” 

Kosteloos advies

De missie van Eneco is duurzame energie in de ruimste zin des woords, het is haar streven dat dit ieders toekomst wordt. Stichting Schooldakrevolutie biedt schoolbesturen al jaren gratis en onafhankelijk advies over verduurzaming. Het gezamenlijke project Zowiezon stelt sinds maart 2021 kosteloos projectmanagers beschikbaar die zonnedaken daadwerkelijk gaan realiseren. Dit jaar krijgen zo’n vijftig scholen hulp via Zowiezon.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!