Afbeelding
eigen foto

Flevolandse leerlingen creëren hun ideale gezonde kantinesnack

· leestijd 1 minuut Algemeen

FLEVOLAND - Leerlingen van het Almere College Dronten hebben met hun gezonde kantinesnack ‘Tempeh-ation’ de Flevolandse Schoolkantine Challenge 2021 gewonnen. De prijsuitreiking vond plaats tijdens finale tijdens de Dutch Food Week op Aeres Hogeschool Almere.

“Creëer jouw ideale gezonde kantinesnack”. Met deze uitdaging gingen 50 groepjes leerlingen en studenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs in Flevoland aan de slag om een gezonde en lekker kantinesnack te bedenken voor hun school. De criteria van deze snack waren de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Geweten. Voldoet de snack aan de Schijf van Vijf, is het een duurzame keuze, is het betaalbaar en lekker?  

RSG Slingerbos/Levant in Top 3
Tijdens de Dutch Food Week zijn alle inzendingen door een professionele jury beoordeeld. Deze bestond uit Lucy van de Vijver (Gezonde School-adviseur), Edwin Breet (Kantinebeheerder), Anne Luz Pijnenburg (van The Waste To Success), Stijn Steenmeijer (Horeca-expert) en Marleen Warnaar (Jong Leren Eten). De 3 beste groepjes zijn uitgenodigd voor de grote finale om hun lekkere en gezonde snack te laten toetsen.
De top 3 bestond uit: ‘de Smoothie bowl’ van het Porteum, de snack ‘Tempeh-ation’ van het Almere College en een ‘Gezond en lekker pizzabroodje’ van RSG Slingerbos/Levant. Zij kwamen met hun product naar het nieuwe gebouw van Aeres Hogeschool Almere op het Floriade terrein, waar ze onder begeleiding van een aantal voedingsexperts nog een verbeterslag hebben gemaakt op hun snacks. De jury koos voor Tempeh-ation “omdat het een plantaardige, bijzondere én lekkere snack is die goed te maken is in een kantine situatie en voldoet aan richtlijnen voor gezondere voeding.”
De winnaars Jasper, Leonoor en Lente van het Almere College krijgen een kook-workshop aangeboden, waarin ze samen met een kok hun winnende kantinesnack gaan bereiden voor de hele school.

De Flevolandse Kantine Challenge is mogelijk gemaakt door het project Jong Leren Eten-Flevoland. Samen met Talent Kleurt Flevoland hebben zij deze challenge aan het begin van het schooljaar gelanceerd met als doel een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine met een betaalbaar aanbod. Deze challenge is de kick-off voedselopdracht van Talent Kleurt Flevoland 2021 - 2022. Binnen Talent Kleurt Flevoland worden scholieren en studenten gekoppeld aan vraagstukken die in de provincie spelen.