Afbeelding
Clint Patterson

LOCT start weer met technieklessen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Na anderhalf jaar hervat de stichting Leer- en Ontdekcentrum Techniek Zeewolde begin november het lesprogramma voor de basisschoolgroepen 5 tot en met 8. Bij het LOCT maken kinderen kennis met techniek en technologie aan de hand van uitdagende ontdekopdrachten, afgestemd op hun leeftijd. Het LOCT staat of valt met de ondersteuning van vrijwilligers. Een aantal medewerkers erbij zou heel wenselijk zijn voor de stichting.

Schooljaar 2019-2020 waren er twee technieklessen ingepland, waarvan de eerste serie nog net kon worden afgerond in maart 2020. De kinderen bouwden toen onder meer een iglo’s en een brug van spaghetti. Zat je in een andere groep, dan kreeg je een soldeerles en ging je een piramide maken met een stroomkring. Daarna brak de coronapandemie echter uit en zag het bestuur van het LOCT zich genoodzaakt de technieklessen voor onbepaalde tijd stop te zetten. Intussen gaan de kinderen weer volledig naar school. Daardoor is het mogelijk de bovenbouwers van de basisscholen dit najaar het tweede deel aan te bieden van de destijds beloofde lessen. De groepen 5 en 6 krijgen een chemieles. De kinderen gaan shampoo maken en leren daarbij hoe ze hier geur en kleur aan kunnen geven. Groep 7 gaat aan de slag met bibberbotjes. Deze maken de kinderen van elektriciteitsdraad, kroonstenen, een motortje, batterijen en tie-raps. Groep 8 ten slotte maakt in een echte doe-les kennis met de eerste beginselen van robotica. Geleerd wordt hoe je een robot moet programmeren, zodat hij gaat rijden, brandende lampen krijgt en overweg kan met obstakels. De lessen worden gegeven in het technieklokaal van RSG Levant. Bij het LOCT werken de basisscholen samen met de middelbare scholen Levant en Oriënt, de gemeente Zeewolde en het bedrijfsleven.

Op dit moment heeft het LOCT één coördinator en vier vrijwilligers. “We zien ons team qua vrijwilligers graag verdubbelen, vijf extra mensen zou het helemaal compleet maken”, laat coördinator Evelien van Soest desgevraagd weten. “Wij zeggen onderling altijd tegen elkaar: doen wat je leuk vindt binnen het LOCT als vrijwilliger en geniet daarvan, want dan straal je dat ook uit. Het gaat om een stukje uitleg klassikaal of de kinderen helpen als ze in groepsverband aan het werk gaan. Voor beide zoeken wij extra hulp. Je hoeft niet heel technisch aangelegd te zijn, als je er maar enige affiniteit mee hebt en het uiteraard leuk vindt om met kinderen te werken.”

Vrijwilligers worden volop begeleid bij het LOCT. “Wanneer iemand geïnteresseerd is vrijwilliger bij ons te worden, maken wij een afspraak en is er de mogelijkheid eerst te komen kijken bij een les of mee te draaien. Ikzelf of een van de andere vrijwilligers legt dan per les uit wat de bedoeling is, hoe deze gegeven gaat worden, hoeveel kinderen er komen en wat er van de vrijwilliger wordt verwacht. Het aantal uren dat iemand meedraait is ongeveer vier per week en dat betreft dan één les inclusief voorbereiding. Wil iemand bij meer lessen komen helpen is dat uiteraard alleen maar fijn.”

Meer informatie: www.loctzeewolde.nl Mailen kan ook: evelienvansoest@live.nl.

Afbeelding
Dauwtrappen met IVN: een belevenis voor vroege vogels Algemeen 2 mei, 09:56
Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 2 mei, 09:56
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 2 mei, 09:53