Afbeelding
Univé

Voorkom schoorsteenbrand; stook veilig

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De brandweer moest onlangs in Zeewolde uitrukken voor een schoorsteenbrand. Gelukkig vielen er geen gewonden en had de brandweer, die met een hoogwerker ter plaatse moest komen, de brand snel onder controle.

De brand is waarschijnlijk ontstaan in het rookkanaal. In 2020 vonden er volgens verzekeraar Univé gemiddeld vijf schoorsteenbranden plaats. Daarmee behoort het stoken van een haard of kachel jaarlijks tot de top 3 brandoorzaken in Nederland. Nu het stoken van een haardvuur aan populariteit wint om tegen een lagere prijs het huis te verwarmen, is het volgens Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé, zeker denkbaar dat meer branden zich zullen voordoen de komende tijd. “Wanneer mensen die jarenlang niet of zelfs nog nooit hun kachel hebben gebruikt, ineens en zonder behoorlijke voorbereiding intensief gaan stoken, kan dat snel tot onveilige situaties leiden.”

Rampzalige gevolgen
Het allerbelangrijkste om schoorsteenbranden te voorkomen is om de schoorsteen vóór het stoken eerst goed te laten vegen. Dokter: “Wie schoon, veilig en dus verantwoord wil stoken, laat het rookkanaal minstens eens per jaar goed schoonmaken. Op die manier wordt niet alleen de creosoot, de aangekoekte laag onverbrande deeltjes aan de binnenwand van de schoorsteen, verwijderd. Maar ook droge blaadjes, takjes en andere naar binnen gewaaide troep die de luchtafvoer kan blokkeren en snel in de brand vliegt. Zou hierdoor een schoorsteen, centraal in een woning gelegen, vlamvatten, dan kunnen de gevolgen al snel rampzalig zijn.”

Betrouwbare schoorsteenveger
Naast dat het veilig is om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen, zorgt dit ook voor een optimale verbranding en betere functionering van de schoorsteen. Vanwege de toenemende vraag naar schoorsteenvegers is het momenteel wel lastiger om een betrouwbare schoorsteenveger te vinden. Dat blijkt uit een item die het tv-programma Radar hier aan wijdde. De schoorsteenvegersbond (ASPB) waarschuwt daarin op de hoede te zijn voor louche schoorsteenvegers. Het advies luidt om te gaan voor schoorsteenvegers die lid zijn van het ASPB. “Pas op voor nep-schoorsteenbonden en valse keurmerken!”

Ook is het zaak om de voorwaarden van je opstalverzekering goed door te lezen. In tegenstelling tot andere landen is het in Nederland niet wettelijk verplicht om je schoorsteen te laten vegen, maar er wordt wel van je verwacht dat je zelf al het redelijke doet om schade te voorkomen. Het advies is dan ook om de factuur van een erkende schoorsteenveger voor zijn jaarlijkse activiteiten goed te bewaren!

Meer informatie: www.brandveilig.ccom of www.brandweer.nl/brandveiligheid/kachel-en-schoorsteen