Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

VerhalenArk bij Tulpeiland officieel geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - De VerhalenArk bij het Tulpeiland was al enige dagen toegankelijk voor publiek, maar werd woensdagmiddag 20 april officieel geopend door burgemeester Gerrit Jan Gorter. Initiatiefnemer en eigenaar Aad Peters was uitermate ingenomen met het bezoek van de burgervader en vertelde hem alles over de achtergronden en bedoelingen van zijn project.

Poppenspeler Aad Peters, bekend van EO-programma’s als ‘D’r kan nog meer bij’ (1983-1989) en ‘De Ark van Stekeltje’ (jaren ’90) en daarnaast van Bulletje uit Henny Huismans Mini-playbackshow (eveneens jaren ’90), kocht in 2010 een replica van de ark van Noach en maakte hiervan de ‘eerste drijvende Bijbelse VerhalenArk ter wereld’. De ark is 70 m lang, 9,5 m breed en 13 m hoog. Peters wist een expositie tot stand te brengen, die werd gemaakt door meer dan vijftien internationale kunstenaars en ontworpen door Michaela Bartonova uit Tsjechië. Op vier verdiepingen met een inhoud van 2000 vierkante meter loopt de bezoeker door een interactieve expositie met scènes uit zowel Oude én Nieuwe Testament, zoals Adam en Eva, Kaïn en Abel, Noach en zijn zonen, Mozes, David en Goliath en Salomo en zijn duizend vrouwen. “Het mooie is dat iedereen op de ark het recht heeft het verhaal te lezen zoals hij wil”, aldus Peters. “Daarom hebben we de ark omgebouwd tot een culturele VerhalenArk met het verhaal zoals dat in de basis in de Bijbel staat. We laten de verhalen zelf spreken. Je kunt vrij door de ark rondlopen ongeacht of je gelooft of niet. De verhalen zijn van onschatbare waarde en vertellen over elementen waar we normaal gesproken niet snel over praten. Wandelend door de ark gebeurt dit vanzelf.” Een voorbeeld hiervan is het (oer)verhaal van Kaïn en Abel. “Die broedermoord zie je nu bij Rusland en Oekraïne. Heel veel van wat er momenteel in de wereld gebeurt, speelde ook al in de Bijbel”, wil de voormalige poppenspeler de uitgebeelde verhalen nog een extra boodschap meegeven.

De VerhalenArk heeft al op diverse plaatsen in het land gelegen. Peters vertelde aan burgemeester Gorter dat hij zeer onder de indruk was van de locatie bij het Tulpeiland. “De luchten en het uitzicht over water én land zijn prachtig. Zo mooi heb ik dat elders nog niet meegemaakt.” De Letse musicus Jukka Leppilampi, maker van de muziek die in de VerhalenArk ten gehore wordt gebracht, zette Gorters bezoek nog wat extra luister bij met het zingen van enige liederen. Hierna volgde een rondleiding door de megaboot. Zo werd het gevecht tussen David en Goliath uitgebeeld. Twee jeugdige bezoekers moesten proberen Goliath te vloeren. Samen met Gorter lukte het hun de reus aan het wankelen te brengen, maar telkens wist de Filistijn zich weer op te richten. Moraal van het verhaal: je kunt het kwaad nooit helemaal verslaan, het keert altijd op een of andere manier terug.

Aad Peters’ VerhalenArk is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en ligt de komende drie maanden in Zeewolde. Entreeprijzen zijn te vinden op de website www.verhalenark.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21