zwemwater.nl
zwemwater.nl Eigen foto

Check zwemwater.nl voordat je in natuurwater gaat zwemmen

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO – Het seizoen voor zwemmen in natuurwater loopt van 1 mei tot 1 oktober. In die periode wordt bij alle officiële zwemwaterlocaties de kwaliteit van het water regelmatig gemeten. Via de blauwe informatieborden bij die locaties en op zwemwater.nl, of de zwemwaterapp kunnen zwemmers zien of ze veilig kunnen zwemmen.

Negatief advies Lanterstrand

Ondanks dat het Lanterstrand (bij het Tulpeiland) nog niet als officiële zwemlocatie staat aangegeven op zwemwater.nl wordt de waterkwaliteit hier wel regelmatig gemeten. Gemeente Zeewolde gaf deze week het dringende advies om niet op deze locatie te zwemmen. “Helaas zijn er af en toe metingen waaruit blijkt dat het water bij het Lanterstrand niet goed is. Er zijn dan teveel ‘poepbacteriën’ (E. coli) in het water. Mensen kunnen hier ziek van worden. Sporten, spelen en zonnen op het strand kan natuurlijk wel.”
Via een extern bureau is de gemeente nu op zoek naar oplossingen om de slechte waterkwaliteit bij het Lanterstrand te kunnen verbeteren. De uitkomsten worden in september verwacht.

Voor de andere stranden langs het Wolderwijd geldt (op dit moment) dat de waterkwaliteit ‘uitstekend’ is.

Blauwalg

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de ziekte van Weil.
Met de aanhoudende zomerse temperaturen neemt ook de kans op blauwalg weer toe. Blauwalg is te herkennen aan een blauw-groene drijflaag op het water. Deze drijflaag bestaat uit kapotte algen. De giftige stoffen die hieruit vrijkomen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofd- en/of oorpijn. Het waterschap raadt dan ook aan contact met dit water te vermijden. Dit advies geldt ook voor huisdieren, zoals honden die er in zwemmen of er van drinken.

Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.

Zwem alleen in officiële zwemlocaties

Advies is daarom om uitsluitend te zwemmen bij de officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Hier controleert de overheid de waterkwaliteit.

Al deze locaties staan op www.zwemwater.nl. Als je op het icoon op de betreffende locatie klikt krijg je de algemene informatie over de zwemlocatie. Klik je bovenin het kader op ‘meetgegevens’ dan krijg je een overzicht van de gemeten waarden (bijv. van de E. coli) en meetdata van de betreffende locatie. .

Meer informatie

Ga dus goed voorbereid zwemmen luidt het advies. Kijk op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.

Afbeelding
Koninklijk varen met de "Piet Hein" in Zeewolde Cultuur 8 uur geleden
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 10 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 10 uur geleden