Annet Schaap en Frederike de Winter spelen 'De boom met het oor'
Annet Schaap en Frederike de Winter spelen 'De boom met het oor' Foto: Ruud van Velzen

Cultureel Café met prachtige vertelvoorstelling

Algemeen

ZEEWOLDE — Het ‘Cultureel Café’ is een jaarlijks ontmoetingsmoment voor mensen uit het onderwijsveld en culturele partners. Met een toost op het nieuwe seizoen ontmoet men elkaar en worden nieuwe verbindingen gelegd om vooral kunst, cultuur en educatie te promoten. Het Team Verbeelding&Co had deze keer het ‘netwerkborrelen’ georganiseerd rond een vertelvoorstelling. Doelgroep: kinderen vanaf 6 jaar, maar professionals uit het onderwijs zijn nét zo gretig…


Annet Schaap - Ruud van Velzen

Annet Schaap is een bekend auteur van kinderboeken. Van haar hand is bijvoorbeeld ‘Lampje’, dat in 2018 werd bekroond met de Gouden Griffel. In 2019 verscheen ‘De boom met het oor’ dat tot kerntitel van de Kinderboekenweek 2022 werd gekozen. Een pakkend verhaal voor klein en groot, over opgroeien en het belang van een luisterend oor. Ze maakte er een vertelvoorstelling van, waarin ze niet alleen zelf het verhaal vertelt, maar het ook echt ‘speelt’. Vrijdagmiddag 16 september was onderwijzend Zeewolde aan de beurt om zich te laten verrassen. Men genoot, niet in de laatste plaats van hetgeen voorstelling vooral zo bijzonder maakte: de muzikale omlijsting.


Frederike de Winter - Ruud van Velzen

Theaterpartner Frederike de Winter is een muzikale duizendpoot, zingend, accordeon spelend, maar vooral in de rol van slagwerker virtuoos. Als slagwerker bespeel je beroepshalve een arsenaal aan instrumenten, maar Frederike houdt het bij subtiel tik-tokken en de omfloerste klanken van de marimba. Met twee speelstokken in elke hand kwamen melodie én harmonie kunstig tevoorschijn, in eigen muziek, maar ook in grappige citaten uit de muziekliteratuur, zoals bijvoorbeeld de Promenade-melodie uit Moessorgski’s Schilderijententoonstelling. Goed op elkaar ingespeeld, feilloos getimed, verhaal en muziek als vanzelf als eenheid brengend, en vooral met tastbaar speelplezier brachten Schaap en De Winter hun verteluurtje. Een perfect begin van een hoogkwalitatief cultuur-educatief seizoen. We gaan nog veel mooie dingen zien.