Afbeelding
Foto: IVN Flevoland

Oeverzwaluwen komen in gespreid bedje; wie helpt mee?

Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - De oeverzwaluw is een bijzondere vogel. Het is een echte pionier, die van nature zijn nest maakt langs steile zandoevers van (meanderende) rivieren. Door de locatie in een steile wand, al dan niet boven water, en de wel een meter diepe nestgang, zijn eieren en jongen redelijk veilig voor predatoren. Ook in Zeewolde broeden de oeverzwaluwen, in speciale wanden van beton. De wand bij de Blauwe Diamant wordt op woensdagmiddag 29 maart door vrijwilligers samen met Landschapsbeheer broedklaar gemaakt. Wie wil helpen?

Het ‘bedje’ voor de oeverzwaluwen moet jaarlijks worden opgevuld met vers rivierzand. De oeverzwaluw graaft namelijk elk jaar een nieuwe nestgang. Een oud nest wordt niet hergebruikt. Het vullen van de nestgangen is een behoorlijke klus, “maar zo met elkaar ook erg gezellig”. En dat het vullen van de gaten erg bevredigend en succesvol is, blijkt uit de broedresultaten. Elk jaar weten honderden oeverzwaluwen de wanden te vinden om hun jongen groot te brengen.

Bij de Blauwe Diamant is de werkdag gepland op 29 maart vanaf 13.00 uur. Leuk om te komen helpen? Neem dan even contact op met Harold Boer 0320-294939 of boer@landschapsbeheer.net


Vullen van de gaten- IVN Flevoland