Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Registratieplicht kringloopwinkels niet van toepassing bij De Basisz

Algemeen

ZEEWOLDE – Kringloopwinkel De Basisz hoeft zich geen zorgen te maken over de nieuwe registratieplicht. Dat gaf burgemeester Gerrit Jan Gorter donderdagavond 23 maart aan op vragen van Angela Huckriede (VVD).

Huckriede refereerde tijdens de korte gemeenteraadsvergadering aan een recente radio-uitzending, waarin kringloopwinkels hun zorgen uitten over de nieuw in te voeren registratieplicht. Ter voorkoming en bestrijding van witwassen wil de overheid een digitaal opkopersregister instellen. Alle opkopers en verkopers worden daarbij verplicht ingebrachte en aan te schaffen tweedehandsspullen te registeren. Zelf moeten zij eveneens worden geregistreerd. 

Het VVD-raadslid zei benieuwd te zijn of De Basisz ook met deze registratieplicht te maken zou krijgen. “De Basisz is bijzonder succesvol in het dorp en komt natuurlijk niet over als een broedplaats voor witwaspraktijken”, zo meende Huckriede. “Alleen al doordat mensen hun spullen doneren, lijken heling en witwassing niet aan de orde. Klopt het dat gemeenten zelf mogen bepalen hoe ze kringloopwinkels controleren en handhaaft het college op dit terrein in Zeewolde?” 

Burgemeester Gorter kon het kort houden. “De Basisz koopt helemaal niets op, maar krijgt alles”, haalde hij direct de kou uit de lucht. “We zien dan ook geen reden hier op te treden, omdat we niet het gevoel hebben dat hier sprake is van ondermijning of witwassing. Er is geen enkele aanleiding voor extra controles. De Basisz kan rustig doorgaan met het goede werk dat ze in onze gemeenschap doet.”