Kruidenrijke akkers
Kruidenrijke akkers Foto: Urgenda

Flevoland doet mee aan campagne 1001ha kruidenrijke akkers

· leestijd 1 minuut Algemeen

FLEVOLAND — Vanaf nu kunnen akkerbouwers in Flevoland 40% korting krijgen op soortenrijke groenbemestermengsels. Flevoland draagt bij aan de actie 1001ha groenbemestermengsels van Urgenda. Veertig akkerbouwers kunnen meedoen en krijgen ieder vijf hectare uitprobeerkorting. Zo kunnen zij ervaren hoe met de soortenrijke mengsels de biodiversiteit en bodemgezondheid toeneemt. En hoe zij kunstmest kunnen reduceren. De provincie Flevoland zorgt in samenwerking met het Actieplan Bodem en Water voor aanvullende Flevolandse informatieve bijeenkomsten. 

Waarom deze actie?
Groenbemestermengsels dragen bij aan organische stofopbouw, biodiversiteit, vastleggen van nutriënten in de winter, de bodem beschermen bij grote hoeveelheden neerslag en bijdragen aan de biologische verwering van de bodem in de winter. Mengsels met vlinderbloemigen zijn duurder in aanschaf, maar leggen stikstof uit de lucht vast waardoor kunstmest en CO2 kunnen worden bespaard. Met deze actie kan geld worden bespaard en dragen we samen bij aan een beter klimaat. Uit een pilot van 1001ha groenbemestermengsels in Zeeland bespaarden 40 akkerbouwers gemiddeld 20% op kunstmest en 24% op dierlijke mest.

Groene draad in het klimaat
Om zoveel mogelijk van deze actie en van elkaar te leren wordt in Flevoland samengewerkt met o.a. het project Groene draad in het klimaat van het Actieplan Bodem en Water. In dit project onderzoeken ondernemers de kansen en uitdagingen van het winter-over laten staan van groenbemesters. De ondernemers worden begeleid bij het onderzoeken van passende grondbewerkingen en de keuze voor groenbemesters. Vanuit het project wordt het effect op bodemkwaliteit, waterhuishouding en teeltzekerheid gemonitord. Hier is al veel kennis opgedaan. De provincie organiseert informatiebijeenkomsten (bijvoorbeeld regionale groenbemestercafés) en veldbezoeken die worden georganiseerd door het Actieplan Bodem en Water en de LTO in samenwerking met Urgenda en de zaadleveranciers.

Hoe werkt het?
1001ha is een crowdfundings-campagne. Deze begon in 2020 voor melkveehouders met kruidenrijke grasmengsels en is nu uitgebreid naar akkerbouwers. Landelijk is voor meer dan 700 hectare aan korting beschikbaar door de donateurs van Urgenda. En in Flevoland is dankzij een bijdrage van de provincie voor 200 hectare aan korting voor de Flevolandse akkerbouwers, gangbaar én biologisch. Ga voor meer informatie en bestellen naar https://groenbemesters.1001ha.nl/