Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Gemeenteraad neemt afscheid van interim-raadsgriffier Balth de Winter

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Met het installeren van Jenny Kooij als raadsgriffier nam de gemeenteraad donderdagavond afscheid van Balth de Winter, die de interimklus sinds begin dit jaar had uitgevoerd.

BOB-model

De Winter had dit jaar drie hoofdtaken, zo vertelde burgemeester Gerrit Jan Gorter donderdagavond bij ’s mans afscheid: de implementatie van de nieuwe vergaderwijze van de gemeenteraad met het BOB-model (beeld-, oordeels- en besluitvorming), het voorbereiden en inwerken van de nieuwe raadsgriffier en het investeren in de bestuurlijke verhoudingen. Volgens Gorter had De Winter veel weten te bereiken en waren er ‘mooie ontwikkelingen’ geweest. Als voorbeelden daarvan noemde hij de invoering van de raadsplanning en de sessies met college, raad en ambtenaren om het collegeprogramma ‘van iedereen’ te maken. “Kenmerkend daarbij waren je werkplezier, je enthousiasme, het vertrouwen in de mensen om je heen en je duidelijke taal”, schetste Gorter een beeld van de vertrekkende interimmer. Om daar half schertsend aan toe te voegen: “Soms wat eigenwijs en lang van stof.” “Altijd was je even hartelijk en begripvol”, ging Gorter verder. “De raad van eind 2023 is toch een andere dan die van het begin van het jaar. Daar heeft Balth een constructieve bijdrage aan geleverd. Het BOB-model is ingevoerd, terwijl de eerste burgerraadsleden zijn geïnstalleerd.”

Inhoud

De Winter kreeg zelf het laatste woord. “Het was best een klus”, gaf de vertrekkende raadsgriffier aan. “Het kan hier soms stevig aan toe gaan, maar misschien heeft dat met de naweeën van de verkiezingen te maken.” De Winter gaf de raadsleden mee dat zij altijd aan Zeewolde zouden moeten blijven denken. “Denk daar bij alles wat je vindt en zegt aan: wat heeft Zeewolde eraan? Dat is het enige waarvoor je in de raad zit. Zorg dat je het altijd over de inhoud hebt. En als je dat met elkaar bedenkt, doe je geen verkeerde dingen. Je mag gelukkig zijn dat je dit werk doet, maar dit werk mag je ook gelukkig maken.” De 70-jarige afzwaaier wenste zijn opvolger veel succes. “Als ik tien, vijftien jaar jonger was geweest, had ik zelf op deze vacature gesolliciteerd. Ik ga dan ook met enige weemoed weg.” De Winter beloofde ‘zeker nog eens terug te komen’. De hem geschonken hoodie van Zeewolde zou daarbij als geheugensteuntje kunnen dienen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding