De voorleeskanjers van na de pauze.
De voorleeskanjers van na de pauze. Foto: FlevoMeer Bibliotheek

Jayda, Sven en Iris naar plaatselijke voorleesfinale

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Jayda Das van basisschool De Richtingwijzer, Sven Roosien van De Toermalijn en Iris Neijmeijer van Het Mozaïek hebben zich woensdag 28 februari geplaatst voor de plaatselijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. 

De drie gaan het op woensdag 13 maart in De Verbeelding opnieuw tegen elkaar opnemen, om zodoende uit te maken wie zich kampioen van Zeewolde mag noemen en door mag naar de provinciale finale in Lelystad. De voorleeskanjers mogen dan hun hele klas meenemen als supporter. De trotse ouders zullen daarbij vast en zeker evenmin ontbreken.

Tien deelnemers

Bij de voorronde woensdagmorgen in de knusse bovenzaal van de FlevoMeer Bibliotheek aan de Kerkstraat was er beperkt ruimte. Dat betekende dat de tien deelnemers slechts enkele fans mee mochten nemen. Vaak waren dat vader en/of moeder, in een enkel geval opa en oma. Daarnaast had elke deelnemer twee of drie klasgenoten meegenomen om hen aan te moedigen op het moment dat dat nodig was. 

Het voorleesgebeuren werd op vlotte wijze aan elkaar gepraat door Kim Houtkamp, coördinator Primair Onderwijs bij de FlevoMeer Bibliotheek. In de jury zaten Elske Zwanenburg (medewerkster FlevoMeer Bibliotheek en daarvoor betrokken bij kinderopvang- en peuterspeelzaalwerk), Jenny Hopster (oud-leerkracht van basisschool Het Mozaïek en voorlezer bij de bibliotheek) en Mannes Schoppink (oud-schooldirecteur en journalist bij Zeewolde Actueel). 

De tien voorlezers (allen leerling van groep 7 of 8 van een van de basisscholen) waren al voorleeskampioen van hun eigen school en mochten nu laten horen wat ze voor een breder publiek waard waren. Zowel voor als na de pauze waren er vijf voorlezers. 

Jayda Das (De Richtingwijzer), Sven Roosien (De Toermalijn) en Iris Neijmeijer (Het Mozaïek) kregen na afloop te horen dat zij door mochten naar de grote (plaatselijke) finale op 13 maart in De Verbeelding. Jayda was als derde voorlezer aan de beurt. Ze had een spannend fragment gekozen uit het boek ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl. Sven kwam direct daarna en pakte zijn toehoorders met een leuk gedeelte uit ‘Hanna Panna en de magische voetbalschoenen’ van Judith Williams. Iris ten slotte was de tweede voorlezer na de pauze. Zij koos voor het boek ‘De avonturen van Rutger, Thomas en Paco: de Tijdmachine’ van Thomas van Grinsven.

Lovende woorden

De jury had ook voor de andere deelnemers aan de voorleeswedstrijd lovende woorden. Namens de bieb had presentatrice Kim Houtkamp verder voor elk van de voorlezers een passend presentje meegenomen. 

Morris de Jong (De Wetering) las voor uit ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot, Sarah Maasse (De Regenboog) uit ‘De laatste kinderkoning’ van de plaatselijke schrijver Thijs Noorlandt, Nora Gombert (In de Lichtkring) uit ‘Het achtste groepie tegen het soepie’ van Jacques Vriens, Riley Varis (’t Kofschip) uit ‘Gladiator: Vechten voor vrijheid’ (Simon Scarrow), Brian van Loon uit ‘De Gorgels’ van Jochem Myjer, Lauren Hoolsema (Christiaan Huygens) uit ‘Gips’ van Anna Woltz en Juliëtte Staal (Kaleidoscoop) uit ‘De Heksen’ (Roald Dahl).

Morris
Sarah
Afbeelding
Jayda
Sven
Nora
Riley
Iris
Brian
Lauren
Juliëtte
Afbeelding
Presentatrice Kim Houtkamp
Eerste vijf voorlezers
Tweede groep voorlezers
Jury
Eerste groep met jury
Afbeelding
band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen gisteren
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 15 apr, 10:46
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29
Kunstenaar Patrick Visser en voorzitter Herman Vermeer onthullen de JunkArt tulp
Tulpen Kunst Route met unieke audiotour Ingezonden Instagram 14 apr, 21:52