Afbeelding
Foto: Hanneke Adam

De Toermalijn wint de Grote Verkeersquiz Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Leerlingen van groep 6 van de basisscholen in Zeewolde konden meedoen aan de Grote Verkeersquiz Zeewolde, georganiseerd door Tref-ik, Verkeersadvies. De twee beste leerlingen van iedere school streden tegen elkaar op woensdag 3 april in de aula van RSG Levant.  

Voorafgaand aan de quiz hadden de leerlingen een soort verkeersexamen gedaan in de klas. De beste leerlingen mochten woensdag hun school vertegenwoordigen tijdens de Grote Verkeersquiz. 

De aula zat helemaal vol, want alle leerlingen die tevoren mee hadden gedaan aan het verkeersexamen op school mochten natuurlijk hun klasgenoten toejuichen. Ook de leerkrachten waren er om hun leerlingen te steunen. 

(Tekst loopt door onder de foto)


De deelnemers op het podium (Foto: Hanneke Adam)

De deelnemende leerlingen stonden op het podium en kregen de vragen voor zich op een scherm te zien. Deze vragen werden ook geprojecteerd op een groot scherm achter hun, zodat de mensen in de zaal ze ook konden zien. Bart Meijer, bekend van Het Klokhuis, fungeerde als de presentator van de quiz. Aan het einde van de quiz was de bekendmaking van de school die de meeste vragen goed had beantwoord. 

(Tekst loopt door onder de foto)


Winnaars beste spandoek (Foto: Hanneke Adam)

Maar eerst vond er een andere prijsuitreiking plaats. De klassen hadden namelijk ook allemaal een groot spandoek gemaakt om de quizkandidaten aan te moedigen. Wethouder Helmut Hermans, die alle prijzen uitreikte, mocht aangeven welk spandoek hij vond dat de prijs verdiende voor beste spandoek. Die prijs werd toegekend aan De Richtingwijzer. 

Ten slotte werden medailles en een beker uitgereikt aan de beste school. Met 51 correcte antwoorden eindigde De Toermalijn op de eerste plaats. Een tweede plaats was voor De Wetering met 44 goede antwoorden en op een gedeelde derde plaats stonden de Kaleidoscoop en de Lichtkring met 33 goede antwoorden. 

Als winnaar mag De Toermalijn op 11 april naar de grote provinciale Verkeersquiz in het Agora theater in Lelystad.  

Educatief middel

Heleen Munneke, van Tref-ik, introduceerde de quiz meer dan vijftien jaar geleden als een educatief middel om kinderen van groep 6 te helpen bij het veilig deelnemen aan het verkeer. De quiz is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal evenement. Heleen verduidelijkt dat het doel niet zozeer deze quiz is, maar dat de quiz een leuk middel is om de leerlingen te helpen beter en verantwoord zelfstandig aan het verkeer deel te laten nemen. “Kinderen van groep 6 komen op een leeftijd dat ze zelf alleen naar school of vriendjes en vriendinnetjes willen gaan. Door de quiz kunnen leerkrachten, maar ook ouders kijken hoe het gesteld is met de kennis van het verkeer op deze leeftijd.”