Afbeelding
Archieffoto

Zeewolde 40 jaar (deel 18): Gevaarlijke mijn uit WO II onschadelijk gemaakt (1983)

· leestijd 2 minuten Algemeen

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) moest vrijdag 4 november 1983 aan het Schillinkpad in de Zuidlob van Zeewolde een zeemijn demonteren, die was voorzien van een uiterst gevaarlijke ontsteking. Het was groot voorpaginanieuws voor de Zeewolder Krant van de maandag erop.

Flink gevaarte

Tijdens het ploegen bleef Henk Middelkamp (1956) woensdag 2 november 1983 op zijn land aan het Schillinkpad (nummer 14) steken op een metalen voorwerp. Daar er wel meer hinderlijk materiaal in de grond zat besloot de jonge akkerbouwer dit toch maar te verwijderen. Bij nader inzien bleek het gevaarte evenwel groter dan hij aanvankelijk dacht. 

Henks vader Jan Middelkamp (1928-2012) uit Ter Apelkanaal was ook net aanwezig en hielp een handje door met een schop het gevaarte zover vrij te maken dat er een ketting omheen kon worden gewurmd. Door het om te trekken zou het schuin in de grond stekende voorwerp wellicht naar de oppervlakte kunnen worden getrokken… Tweemaal knapte de volgens de Zeewolder Krant ‘toch beslist niet kinderachtige’ ketting (de schakels ervan waren vervaardigd van acht millimeter dik materiaal!). Hierna werd geprobeerd het monster er in zijn lengterichting uit te trekken. Dit gelukte zowaar en even later konden vader en zoon Middelkamp en enkele nieuwsgierig geworden buren het gevaarte gaan bekijken. Niemand kon echter met zekerheid zeggen of het nu ging om een gevaarlijke bom of wellicht slechts een onschuldig onderdeel van een vliegtuig.

2000-ponder

Donderdag 3 november kwamen er enkele politieagenten uit Almere poolshoogte nemen. Volgens de dienders zag het er allemaal ‘toch wel gevaarlijk’ uit. Daar het gevaarte bovendien slechts zo’n vijftien meter van de openbare weg af lag, drongen de agenten erop aan de Explosieven Opruimingsdienst in te schakelen. Die arriveerde in de loop van de middag. De afspraak werd daarbij gemaakt dat de dienst vrijdagmorgen nader onderzoek zou verrichten. 

Tien minuten later dan was afgesproken (je moet het ook allemaal maar kunnen vinden in de nieuwe polder) arriveerden de deskundige heren van de EOD vrijdagmorgen. Geconstateerd werd dat het ging om een akoustische zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de kenners: het betrof een 2000-ponder die was voorzien van een dubbele boobytrapontsteking. De mijn was destijds met een ankerbol aan de zeebodem bevestigd en zweefde enkele meters onder het zeeoppervlak. Op het moment dat een schip in ermee in aanraking zou zijn gekomen, zou de mijn zijn ontploft met alle gevolgen van dien. Toen Henk de heren vertelde hoe hij het gevaarte boven de grond had weten te krijgen, schrokken zij behoorlijk. Dat dit allemaal was goed gegaan, mocht volgens hen een godswonder heten.

Weer rustig slapen

Uiteindelijk liep het allemaal nog met een sisser af. Wel moesten acht gezinnen aan het Schillinkpad hun woning verlaten en de deuren en ramen van hun huis open laten op het moment dat de demontage van de mijn plaats zou vinden. Ook dienden de boeren in de omgeving hun werkzaamheden op het land te staken tot het sein weer op veilig stond. 

In de loop van de vrijdagmiddag was dat het geval. De gedemonteerde mijn werd naar de marinekazerne in Den Helder gebracht. De bewoners van het Schillinkpad konden ’s nachts weer rustig slapen. Voor de eerstvolgende verjaardagen had iedereen er echter toch wel een mooi en zeker ook sterk verhaal bij!