Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Genept met je eten

· leestijd 1 minuut Bij de les

Toen we laatst Italiaans aten, dronken we er een Italiaans biertje bij. Omdat dat er zo goed bij paste. Echte Birra Moretti. Je kent ‘t biertje vást van de reclame met zo’n knappe Italiaanse knul op een balkon in een Italiaans dorpje. Ik zocht voor de lol eens op waar in Italië dat gebrouwen werd. Blijkt ‘t bier uit Zoeterwoude te komen. En de Italiaanse ‘Parrano Kaas’ die we erbij aten, bleek niet zo Italiaans te zijn, want die komt uit Almere. De chocolademousse van de Almhof die we als toetje aten komt niet uit de Alpen, maar uit België.

Ik las ook over het mineraalwater van ‘Bar-le-Duc’, dat zo Frans als wat klinkt. Net als ‘Sourcy’. Maar die blijken allebei uit de grond gehaald bij Bunnik. Datzelfde water krijgen ze in Utrecht gewoon uit de kraan. Maar dan veel goedkoper!

Waarom ik dat opzoek? Nou, ik verdraag sinds de chemo’s niet alle eten meer. En ben een zoektocht begonnen naar wat wél lukt en goed is voor mijn lijf. Zo kwam ik in de wondere wereld van voedsel en misleiding. Ik zocht in de winkel naar plantaardige boter. En hoorde m’n oma de reclame van Zeeuws Meisje nog na-zeggen “geen cent te veel hoor”. Hét goedkopere Hollandse botermerk. “Ons bin zunig” in Zeeuwse klederdracht komt alleen niet echt uit Zeeland. Het wordt in Hongarije gemaakt. Er staat met grote letters “plantaardig” op de verpakking. Maar het Zeeuwse meisje jokt, want bij de ingrediënten staat dat er melkbestanddelen in de boter zitten. En een melk-plant bestaat nog niet.

Vervolgens zag ik ‘Flora Plant Kookroom’. Vega en allergeen-vrij. Klinkt gezond. Toch? Maar bij de ingrediënten staan er naast ‘suiker’ alleen woorden die ik niet ken: toevoegingen en E-nummers. Hmm... lekker zulke kookroom. Doe mij dan maar een scheut gewone melk erdoor! Vers getapt bij de boeren-pitstop in ons eigen dorp. Leuk vond ik die herfstmarkt in ‘t dorp afgelopen zaterdag. Met lokale producten. Geen gedoe met buitenlandse reclames of Franse woorden. Lekker duidelijk. Hoewel zo’n knappe Italiaan die Zeewolder kaas of wijn bést had mogen aanprijzen! Maar ja, da’s dan weer misleidend.

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00