Afbeelding
Museum Schokland

Flevoland in de Tweede Wereldoorlog in Museum Schokland

· leestijd 2 minuten Cultuur

SCHOKLAND - Vanaf zondag 1 november is de reizende tentoonstelling ‘Flevoland in de Tweede Wereldoorlog’ te zien in de kerk van Museum Schokland; een tentoonstelling van 50 foto’s in het kader van 75 jaar bevrijding. De tentoonstelling is het resultaat van een zoektocht naar de 50 meest aansprekende foto’s over Flevoland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling geeft een goed beeld van de oorlogsjaren in een provincie die nog niet bestond. Een deel van de oorlog werd uitgevochten boven het IJsselmeer. Maar ook aan Schokland en Urk ging de oorlog niet voorbij. In de tentoonstelling zijn onder andere foto’s te zien van bleekneusjes en visserij op Urk, polderarbeiders en onderzoekers op Schokland en het verloop van de inpoldering van de Noordoostpolder, de NOP als ‘onderduikersparadijs’ en de razzia van 1944.

De selectie foto’s is samengesteld door een werkgroep van culturele instellingen uit Flevoland. In de tentoonstelling zijn vijf verschillende thema’s terug te zien:

- Militaire strijd en bevrijding,

- Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden,

- Duitse aanwezigheid,

- Collaboratie en Aanpassing,

- Verzet en Repressie (Duitse terreur), en

- Dagelijks leven.

‘Flevoland in de Tweede Wereldoorlog’ maakt deel uit van het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’.

Bommenwerper
De uiteindelijke tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de inwoners van Flevoland. Tijdens de tentoonstelling wordt ook uniek beeldmateriaal getoond van de berging van een in 1941 neergeschoten Britse bommenwerper. Kilometers buiten de kust van Lemmer werd ruim 900 m² IJsselmeer drooggepompt om het wrak van deze Vickers Wellington R1322 te bergen. Behalve het vliegtuig werden daarbij ook de stoffelijke overschotten van de bemanningsleden boven water gebracht en veiliggesteld.

De tentoonstelling ‘Flevoland in de Tweede Wereldoorlog’ is te zien van zondag 1 november tot en met 3 januari. Voor een veilig bezoek aan Museum Schokland is het online reserveren van een kaartje met tijdslot verplicht. Een overzicht van alle getroffen coronamaatregelen is te vinden op museumschokland.nl. De werkgroep Flevoland in de Tweede Wereldoorlog bestaat uit: Batavialand, Het Flevolands Archief, Historisch Centrum Noordoostpolder, Historisch Marknesse in Woord en Beeld, Museum Nagele, Museum Schokland, Omroep Flevoland, Stichting Ongeland, Urk in Oorlogstijd en Urker Museum Het Oude Raadhuis.

Klassiek op Schokland gaat door
Het theaterseizoen in Theater ‘t Voorhuys ging eind september feestelijk van start, maar na de verscherpte maatregelen zijn de voorstellingen tot half november afgelast. De concerten in de kerk van Museum Schokland gaan wel door. Daarnaast worden op dit moment ideeën voor een aangepaste programmering uitgewerkt. Voor de meest recente informatie over het programma: www.theater-voorhuys.nl.

______________________________________________________

Toelichting foto’s:

Foto 1: Kamp Emmeloord II, 1943-1944
Hoewel in Nederland alle levensmiddelen op de bon waren, was de voedselschaarste in de Noordoostpolder niet nijpend. Op het Sint Nicolaasfeest in de kantine van Emmeloord II kregen de kampbewoners een extra maaltijd en een aardige versnapering, te weten een gratis rokertje “zonder bon!”
Bron: Fotograaf onbekend / Museum Schokland

Foto 2: Schokland, zomer 1940
Volgens een theorie zou de oude bevolking van Schokland door haar eeuwenlange isolement vrij zuivere representanten zijn van de middeleeuwse Nederlander. Om dit te onderzoeken werd het oude kerkhof op de zuidpunt van Schokland opgegraven door prof. Arie de Froe. De opgraving was urgent, want men vreesde dat de Schokland na de droogmaking van de Noordoostpolder weg zou zakken in de slappe ondergrond. Het beender-materiaal werd in kisten verpakt en voor verder onderzoek naar Amsterdam gebracht. Meer dan veertig jaar later werd het materiaal onderzocht door dr. Ciska Griffioen en zij concludeerde dat de Schokkers zich qua schedelvorm niet onderscheidden van andere bewoners uit hetzelfde gebied en uit dezelfde periode. Het beendermateriaal werd in 2003 herbegraven in de kerkruïne op de zuidpunt van Schokland.
Bron: Fotograaf onbekend / Museum Schokland

Afbeelding