Afbeelding
Jos Oostendorp

Dodenherdenking Zeewolde andermaal sober

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — Overal in het land werden de plechtigheden rond de jaarlijkse dodenherdenking gedicteerd door de coronacrisis. Geen publiek, een klein gezelschap, muziek, een toespraak, stilte, kransen en een kort defilé, alles bij te wonen via een digitale verbinding. Zeewolde vormde geen uitzondering: de Lokale Omroep Zeewolde verzorgde in die geest de beelden vanaf de gemeentelijke begraafplaats, die een koud en nat decor vormde waartegen de gebeurtenissen in krap een half uur plaatsvonden.

Stemmige Engelse koraalmuziek, gespeeld door een zeskoppige delegatie van de Algemene Muziekvereniging Zeewolde, opende de bijeenkomst. Vervolgens nam burgemeester Gerrit Jan Gorter het woord voor zijn jaarlijkse 4 mei-toespraak. Hij begon met te zeggen dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar het thema ‘Na 75 jaar vrijheid’ had meegegeven. “Heel bijzonder, juist in deze tijd”, aldus Gorter. “Want na 75 zorgeloze jaren in vrijheid kregen we te maken met een nieuwe crisis.”

Dat zette de toon, want hoewel hij vervolgens de luisteraars in zorgvuldig gekozen woorden mee terugnam “naar de periode die velen van ons niet hebben meegemaakt”, en terecht de “hier aanwezige” 100 jarige Jos Wessels noemde als vertegenwoordiger van die periode, kwam toch het virus en de ontwrichtende werking ervan weer ter sprake. “Hoogst ongebruikelijk voor ons dorp”, noemde hij de plechtigheden van 2020 en 2021. “Vorig jaar alleen met een cameraman, nu in klein gezelschap, zonder stille tocht, en velen thuis voor de buis.” Hij memoreerde de indrukwekkende cijfers van besmettingen en slachtoffers die het virus wereldwijd in inmiddels maakte, en vroeg retorisch: “Wie had dat geloofd als we dit vorig jaar om deze tijd hadden voorspeld?”

Gorter hekelde vervolgens verzet en protest tegen de vrijheidsbeperkende maatregelen. “Want,” zo zei hij, “er werd en wordt al meer dan een jaar het onmogelijke gevraagd van mensen in de zorg, de politie, de BOA’s en vele anderen die hun uiterste best doen grip te krijgen op deze pandemie.” Hij besloot met vast te stellen dat de reden om twee minuten stilte te betrachten uiteindelijk niets te maken heeft met de huidige gezondheidscrisis. “Laten we die stilte gebruiken om onze eigen gedachten te vormen bij het belang om samen te blijven streven naar een vrije wereld, zonder oorlog of geweld.”

Kransen werden vervolgens gelegd namens gemeente, provincie, de veteranen, Bureau Gelijke behandeling en de gezamenlijke basisscholen. Het geplande overvliegen van de zogenoemde ‘Edambusters’ kon door de slechte weersomstandigheden niet doorgaan, maar een fraaie regenboog maakte dat moment op de valreep toch nog even goed.

Dodenherdenking 2021
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding