Afbeelding
Sigmund

Bomen wijken voor hoogspanningslijn

Cultuur

FLEVOLAND - Natuurmonumenten gaat vanaf morgen, 7 oktober, in het Harderbos over een lengte van twee kilometer bomen ‘omleggen’. Dit voor een veilige omgeving rondom de hoogspanningslijn die dwars door het bos loopt. De werkzaamheden zijn uiterlijk half november afgerond.

Door het Harderbos loopt de landelijk belangrijke hoogspanningslijn Harderwijk-Zuiderveld-Lelystad. Beheerder Tennet is bezorgd over de hoogte van de aangrenzende bomen. Deze zijn inmiddels ruim 30 meter hoog en op een leeftijd dat ze een slechte conditie krijgen.

“Wanneer ze omwaaien bij een flinke storm kunnen ze de stroomkabels bereiken waardoor grote delen van Nederland zonder stroom komen te zitten”, meldt Natuurmonumenten. “Een zeer onveilige situatie die op korte termijn – voor de herfststormen beginnen – moet worden aangepakt.”

Het tracé langs de hoogspanningskabels is 2.250 meter lang. Tot 30 meter vanaf de kabels moeten de bomen omlaag gehaald worden. “De bomen worden omgeduwd (alsof er een flinke storm heeft gewoed) en in plaats dat we al het hout afvoeren, laten we het hout liggen. Het dode hout zal de komende jaren een walhalla worden voor allerlei soorten planten en dieren.”