Afbeelding
Landschapsbeheer Flevoland

Natuurwerkdag in Flevoland een groot succes

Cultuur

FLEVOLAND - Op vrijdag startte de Natuurwerkdag voor Flevoland al op 4 plekken met schoolkinderen die druk waren met snoeien en zagen. Ook op 23 andere locaties konden de groene vrijwilligers deze natuurwerkdag weer aan de slag. En dat deden ze! In Flevoland waren ruim 600 mensen actief, jong en oud. Landelijk kwamen 14.500 vrijwilligers in actie.

Het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, orchideeënveldjes, bosranden en poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Wel ruim 100 deelnemers meer dan op de laatste natuurwerkdag waren dit weekend overal in Flevoland enthousiast aan het werk. Zagen, snoeien, slepen met takken, maaien, riet uit poelen trekken, broeihopen keren of nestplekken maken voor wilde bijen. Ook het enthousiasme van de jonge deelnemers was groot, op veel locaties kwamen minstens evenveel kinderen als volwassenen in actie. Daaruit blijkt dat werken in de natuur geschikt is voor jong en oud. Het droge weer heeft zeker geholpen om zoveel meer deelnemers te mogen ontvangen dan twee jaar geleden. 

Staatsbosbeheer Zeewolde ging aan het werk in de Gelderse Slenk. Dit mooie stukje van het Horsterwold had een opknapbeurt nodig. Zo’n 50 vrijwilligers hebben hun beste beentje voorgezet door mee te helpen om opslag van boompjes en struiken te verwijderen. “Dit heeft de nodige zweetdruppels gekost, maar het resultaat was er naar. Een heel stuk van de slenk is weer vrij van opslag. Zo krijgen andere planten weer de ruimte”, aldus boswachter Hans Breeveld. “Scouting groepen Jan Wandelaar uit Zeewolde, Tymern de Sayer uit Blaricum en natuurlijk de particuliere vrijwilligers zijn bij deze van harte bedankt voor hun inzet.”

Afbeelding
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00