Afbeelding
Jongeren19Nu

50-jarig jubileum voor Jongeren19Nu

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND - Het is op 10 december precies vijftig jaar geleden dat (plattelandsvereniging) Jongeren19Nu werd opgericht. Destijds (1971) begonnen met als doel het verbinden van jongeren en na vijftig jaar nog altijd een belangrijke vereniging voor de sociale cohesie op het Flevolandse platteland. Met een lange historie aan mooie feesten, sportactiviteiten, creatieve dagen en overige sociale bezigheden. Altijd georganiseerd voor en door jongeren.

“Natuurlijk hadden we niets liever gewild dan het 50-jarig jubileum groots te vieren met haar (oud-) leden door middel van een mooie reünie. Helaas gooide Corona roet in het eten en moeten we de festiviteiten uitstellen”, vertelt Marijn Vermeulen namens de reünie commissie Jongeren19Nu, “maar wat in het vat zit verzuurt niet, halverwege 2022 hopen we met elkaar te kunnen proosten op vijftig (en een half) jaar Jongeren19Nu! Houd de website van J19Nu in de gaten voor meer informatie (www.19nu.com).”

Jongeren19Nu, toen en nu
Jongeren19Nu is de grootste, provinciaal georganiseerde jongerenvereniging van Flevoland. Met ruim 2000 leden speelt de vereniging een belangrijke rol in de vrijetijdsbesteding van de leden. Iedere jongere vanaf 16 jaar mag lid worden van de vereniging en kan zich in ‘Lelywolde’ bij de ‘Groene Schuur’ in Zeewolde of in Dronten met als verenigingsgebouw ‘Cultus Inn’ of bij de Noordoostpolder (met subafdelingen Crespa, JOEK, Mix-ML en N.E.T) in het verenigingsgebouw in Emmeloord ‘de Buren’. Voor agrarische leden verzorgt het Flevolands Agrarisch Jongeren Contact (FAJK) vaktechnische en vormende activiteiten en belangenbehartiging.

De statuten van J19nu Flevoland beschrijven de oorspronkelijke en formele doelstelling van de vereniging: “De vereniging stelt zich ten doel het behartigen van de principiële, culturele, sociaal-economische en vaktechnische vorming van de leden, alsmede het belangstellend en actief deelnemen aan – en het dragen van medeverantwoordelijkheid voor – de samenleving en de opbouw daarvan in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland en de Noordoostpolder.”

Na vijftig jaar is het doel en de rol die Jongeren19Nu vervuld in de vrijetijdsbesteding van de leden ongewijzigd en speelt de vereniging een belangrijke, sociale rol in Flevoland. Marijn: “Onze activiteiten worden voor en door leden georganiseerd en vervullen altijd een behoefte die er is bij onze leden. Een voorbeeld, onze verenigingsgebouwen zijn jarenlang een plaats om veilig uit te gaan. Onze leden en hun vrijetijdsbesteding staan hierin immers altijd centraal!”