De waaghalzen
De waaghalzen Zeewolde Actueel

Een ijskoude dip voor het goede doel

Cultuur

ZEEWOLDE — Zondagmiddag 30 januari scheen het zonnetje vrolijk, daar op het Woldstrand nabij het atol. Maar dat zonnetje bracht helaas weinig warmte voor de groep van een kleine dertig waaghalzen die van plan waren de venijnige noordwester bries op een bijzondere manier te trotseren. Na een korte warming up in het zand trok de groep onder gejuich het koude water in, om daar een poosje ‘gezellig’ in een kringetje te gaan zitten. Een beetje voor de lol, maar vooral voor het goede doel.

Wielka Orkiestra Swiatecznej Pomocy, ofwel ‘Het Grote Benefiet Kerstorkest’ is een van de grootste goede doelen-organisaties in Polen. Grote bedragen worden ingezameld via het organiseren van allerlei groot- en kleinschalige evenementen ten behoeve van de gezondheidszorg in Polen in het algemeen, en het zieke kind in het bijzonder. De organisatie viert dit jaar het 30-jarig bestaan, en het leek een Poolse groep betrokkenen uit Zeewolde een goed moment om ‘hun’ WOSP daarom eens extra in de schijnwerpers te zetten.

De ‘finale’ van de reeks evenementen in Polen wordt doorgaans op een zondag in januari gevierd, en zo ontstond het idee om ook in Zeewolde een ludieke zondagse happening op touw te zetten. Dat werd de koude dip, die kennelijk dusdanig warm werd aanbevolen dat ook een paar Zeewoldenaren die het goede doel eveneens een warm hart toedragen vrolijk meededen. Na afloop was er koffie met lekkers, en hier en daar zal wel onopgemerkt een iets sterkere versnapering weggetikt zijn. Het ‘aandachtsmoment’ slaagde voluit, en met wat vrolijke muziek bleef het nog een tijdje érg gezellig op het strand. Een warm hart is tegen kou bestand…          

Koud...