BonteHond met 'Superslow'
BonteHond met 'Superslow' Petra Bom

Kleuters vrolijk en blij met ‘Morgen durf ik alles!’

Cultuur

ZEEWOLDE — Dinsdag 22 februari kwamen acht kleutergroepen naar De Verbeelding voor de voorstelling ‘Superslow’ van jeugdtheatergezelschap ‘BonteHond’. In voorbereidende lessen en een prachtig boek ‘Morgen durf ik alles’ wordt de thematiek over grenzen verleggen en emoties behandeld. Lenka de Hoogh verwelkomde als kersverse cultuurcoach alle groepen. De scholen waren enorm blij om na corona weer live theater te mogen bezoeken.

Waarom zijn we bang voor dingen die we niet kennen? Hoe weten we dat we bang moeten zijn? En hoe leer je nieuwe dingen kennen als je nooit is onverwachts doet? BonteHond laat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met het o zo stoere hiphopgenre. Dat blijkt helemaal niet eng te zijn: peuters zijn veel stoerder dan hun ouders zou verwachten! De dansvorm wordt subtiel ‘opengebroken’ en gepresenteerd in kleine stukjes licht, geluid, kleur en beweging. Zo ontstaat spelenderwijs een prachtige ode aan ‘nieuwe dingen ontdekken’ en ‘uit je comfort zone breken’. Durf maar!

Met goede bedoelingen, heel veel liefde en uit bescherming willen volwassenen hun kinderen behoeden voor het onbekende. De boodschap is: maak je maar geen zorgen; kinderen zijn vaak prima in staat zijn om dat zelf te ondervinden. Met de houten dobbelsteen aan het eind van de voorstelling oefenden de acteurs verschillende emoties en spelvormen met de kinderen. Het boek ‘Morgen durf ik alles’ hebben alle 300 kleuters cadeau gekregen van BonteHond. Ook de leerkrachten kunnen met de houten dobbelsteen nog regelmatig spelactiviteiten op school uitvoeren. Heel inspirerend!