Groot plezier in een klassieke Bentley.
Groot plezier in een klassieke Bentley. Foto: Zeewolde Actueel

‘Lions Polderrally’ van start in vrolijke lentezon

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — De straffe Noordooster kwam kaarsrecht over de Aanloophaven het Raadhuisplein op waaien, zodanig zelfs dat de opblaasbare reclamepoort op een gegeven moment tegen de vlakte werd geblazen. Maar dat was dan ook meteen het enige verwaarloosbare minpuntje op een zonovergoten zaterdagochtend 23 april, de dag waarop eindelijk, na twee jaar ‘niet’, de vijfde editie van de Lions Polderrally ‘wel’ van start mocht. En het werd zoals verwacht volop genieten, voor de liefhebbers.

Deelnemers in hypermodern vervoer waren er ook, maar de aandacht ging toch vooral uit naar ‘vintage’, de met veel zorg en liefde opgeknapte en nauwgezet onderhouden vierwielers uit vervlogen jaren. Wat heet! Ronkende ‘beesten’ van tot de verbeelding sprekende merken en types kwamen een voor een het plein op rijden, zodat na verloop van tijd een indrukwekkende rij stond opgesteld. De Britten waren goed vertegenwoordigd met namen als Aston Martin, Triumph en Jaguar, maar ook Porche, Mercedes en Alfa Romeo bijvoorbeeld, maakten hun opwachting. 

Pronkstuk was een bijna honderd jaar oude open Bentley in legergroen, aan de buitenkant perfect authentiek gehouden, tot en met de Britse kentekenplaat én de prachtige snaterclaxon. Het iets jongere broertje in fel rode lak, met over de flank lopende luidruchtige uitlaatpijp, mocht er ook zijn. De eigenaar gaf de historische waarde van zijn troetelkind extra cachet door gebruik van een originele pothelm-met-stofbril. Schitterend plaatje! Eén voor één hielden de trotse autobezitters halt onder de weer overeind gekomen reclamepoort voor de onvermijdelijke ‘sponsorfoto’, en daarna ging het richting Gelderseweg voor een tocht door de Flevopolder, “met de bloeiende tulpenvelden als mooist denkbare decor”, volgens de organisatoren. 

Wie het in Zeewolde heeft over ‘met liefde klassieke auto’s reviseren restaureren’ denkt meteen aan ‘Classic Mike’, het meermaals in binnen- én buitenland gedecoreerde bedrijf van Mike Kastrop. Trots liepen hij en zijn medewerkers in hun lichtblauwe colbertjes langs en rond hun inbreng voor het evenement: maar liefst negen met zorg gerestaureerde klassiekers. Speelt het sociaal engagement bij ‘Classic Mike’ een grote rol, ook de Lions weten daarvan, en het motto ‘Lions helpen’ werd zeker niet vergeten. De bijrijders van de dag waren allen mensen met een beperking of, zoals organisator en Lion Jan Groenendijk het uitdrukte: “Zeewoldenaren, die om fysieke of psychische reden best weer eens een leuke dag kunnen gebruiken. Zij mogen vandaag plaatsnemen op de bijrijdersstoel van zo’n indrukwekkend voertuig.” De eigenaar van een fraaie Triumph TR6 uit 1969 toonde daarbij zijn vindingrijkheid: op het bekende bagagerekje van het ‘achterdek’ werd de rolstoel van bekende Zeewoldenaar Erik Wallenburg vakkundig vastgesjord. Hoe gaat het? “Oh, alles loopt op rolletjes”, aldus Wallenburg, nooit om een witz verlegen. 

De 'snaterclaxon' schalde over het Raadhuisplein.
Bouwjaar 1932, mét TomTom...
Met zorg gerestaureerd: een Porsche 911t 'Targa' uit 1971.