Afbeelding
Foto: Archieffoto Zeewolde Actueel

Voorbereidingen Zeewolde bij de Pinken in volle gang

Cultuur

ZEEWOLDE - Er is dit jaar weer een Zeewolde bij de Pinken op komst. De voorbereidingen voor de 32e editie, die plaatsvindt op zaterdag 3 september, is inmiddels in volle gang.

Zeewolde bij de Pinken, ook wel Pinkendag genoemd, is het oudste dorpsevenement van Zeewolde. Bij dit unieke agrarische evenement, dat traditioneel wordt gehouden op de eerste zaterdag in september, treffen boeren en burgers elkaar in het dorp.

Als je Pinkendag op het Horsterplein vanaf het begin wilt meemaken, dan moet je vroeg op. Vanaf 06.00 uur wordt het vee ingebracht en krijgt het een laatste wasbeurt. Hierbij krijgen de boeren hulp van de brandweer, die ter plaatste zorgt voor het nodige water. Tot in de puntjes getoiletteerd worden de pinken, kalveren en koeien vervolgens vanaf 09.00 uur voorgebracht aan een deskundige jury. Bij de kalveropfok en het showmanship gebeurt dat door kinderen en jeugd, wat altijd een leuk en aandoenlijk schouwspel biedt.

Activiteiten

Om de veekeuringen heen zijn er tal van andere activiteiten voor alle leeftijden, georganiseerd door Stichting Activiteiten Zeewolde (SAZ). Zo kan je van 08.00 tot 10.30 uur aanschuiven aan een van de lange tafels voor een gezellig BoerenBurgerOntbijt. Na de opening om 11.00 uur door burgemeester Gerrit Jan Gorter kan je ook terecht op het tijdelijke horecaterras op het Horsterplein. Op en langs de Horsterweg zijn er tal van demonstraties van tractoren en landbouwmachines. Het Shantykoor Trossen Los, de Blauwbaarden en dweilorkest Nep-Tunes verzorging de muzikale invulling die dag. De jongste bezoekers kunnen vanaf 12.00 uur ‘koemelken’, een kalfje proberen te schilderen en geschminkt worden. Zeewolde bij de Pinken duurt tot 16.00 uur.