Als het écht donker is geworden...
Als het écht donker is geworden... Foto: Zeewolde Actueel

Gondelvaart 2022: “Wat een geweldig feest!

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — Toen de welpen als eersten kwamen opgestoomd moest de zon nog ondergaan en stak de feestelijke verlichting nog wat bleekjes af, maar in de schemer en het duister werd pas goed duidelijk hoezeer de waterscouts van NaWaKa 2022 hun best gedaan hadden om hun ouders en de toegestroomde Zeewoldenaren een schitterend zaterdagavondcadeau te bezorgen. Een moeder verzuchtte: “Wat een geweldig feest..!”

Zaterdagavond 13 augustus trokken nog voor achten de eerste toeschouwers richting het Voorland en de dijk langs de Gelderseweg. Het ‘gazon’ leek eerder een stukje steppelandschap, maar dat deerde niemand. Al gauw heerste er een gezellige drukte. Een paar nietsvermoedende toeristen vroegen wat er stond te gebeuren, en een welwillende scoutmoeder, die beter op de hoogte was, legde uit: “De waterscouts van het grote kamp verderop komen straks in een lange sliert van een paar honderd boten met feestverlichting langsvaren! Spektakel! Heel gaaf!” Doeltreffender had ze het niet kunnen uitdrukken.

De in totaal 4800 scouts die deelnemen aan NaWaKa 2022 zijn onderverdeeld in subkampen en -groepen, die elk herkenbaar zijn aan een eigen kleur en een bekend ‘landmark’, zoals de Eiffeltoren, de Akropolis, een piramide, enzovoort. Grotendeels in die overzichtelijke indeling kwamen de ruim 700 lelievletten in optocht een enorme bocht maken over het Wolderwijd; eerst parallel aan de vaargeul, dan langs de Knardijk, De Biezen, de Zeewolderdijk richting ‘de potloden’, en zo langs de Bolhaven en De Zegge weer terug ‘naar huis’. Zeilen was er op deze warme zomeravond niet bij; vrolijke sleepbootjes tuften de groepen in kalm tempo voort.

De jury zal het er maar lastig mee gehad hebben. Want hoe bepaal je nu de criteria op grond waarvan een individuele boot of een groep een felbegeerde prijs in de wacht sleept? Voor de toeschouwers was het allemaal eender: feest! Klapstoeltjes, trapjes, een muziekje, een drankje, een speaker die af en toe een naam aan een broertje of zusje op de wal wist te ontfutselen, waarop het publiek die naam over het water scandeerde in de hoop op enige reactie, kortom, écht Zeewolde op een zwoele zomeravond. NaWaKa: we kijken al uit naar 2026! 


Belangstelling genoeg... - Zeewolde Actueel


Wij willen winnen..! - Zeewolde Actueel


Symbolen aan de mast... - Zeewolde Actueel


Met z’n zevenen achter een sleepje - Zeewolde Actueel

!