Remy Evers
Remy Evers Foto: Ruud van Velzen

Comedytrain: twee gezichten, dubbel genieten!

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE - Zaterdagavond was weer elke stoel bezet in Theater The Lux: Thjum Arts en Remy Evers, beiden winnaar van het Cabaret festival Cameretten, stonden op het programma.

Thjum Arts vulde voor de pauze het podium met puur zichzelf. Zonder decor of attributen, maar die heeft hij met zijn authentieke, droogkomische performance dan ook helemaal niet nodig. Met de nodige zelfspot “ik moet het hebben van mijn tweede indruk”, nam hij met zijn grappige mimiek en choreografie de zaal meteen voor zich in. Een zwemdiploma of zijn rijbewijs halen, Thjum had daar meer dan gemiddeld de tijd voor nodig. De manier waarop hij het publiek daarvan beeldend deelgenoot maakte, zorgde voor de gewenste en verwachte hilariteit. “Soms is het goed achter te lopen, want daarna in de pas lopen is pas episch!” Filosofie, sociologie en spiritualiteit wisselden elkaar in zijn voorstelling moeiteloos af. Hij verstaat de kunst om zijn gehoor met de nodige diepgang te verrassen, zonder daarbij aan humor in te boeten. Van Thjum gaan we ongetwijfeld nog veel meer horen.

Heel anders ging het er na de pauze aan toe. Remy Evers bestormde letterlijk het podium en ging meteen in gesprek met de zaal. Whoep, whoep, vingers omhoog graag! Met zijn acteertalent en goed gevoel voor timing wist hij het publiek meteen te pakken. Met welgekozen attributen presenteerde hij zichzelf als sympathieke loser met de nodige ambities. Zoals zijn hardnekkige streven om eindelijk eens te worden verkozen als Prins Carnaval, om zijn overleden vader te eren. Op het nummer van “Les lacs de Connemara” vloog hij van het podium de zaal in, tot grote verrassing van het publiek. Beeldend, theatraal, absurdistisch, kinderlijk en dolkomisch, stuk voor stuk kenmerken die bij Remy horen. Ook bij hem ruimte voor zelfspot: “mijn ouders zeiden dat ik anders was dan alle andere kinderen. Dat zeiden niet alleen zij, maar ook andere ouders, andere kinderen, leerkrachten en zorginstellingen”. Ontroering en humor vochten om voorrang tijdens zijn optreden en dan is zo’n bijzondere cabaretavond weer veel te snel voorbij.

Met Comedytrain sloot ZeewoldeLive het theaterprogramma 2022-2023 af. Er wordt achter de schermen inmiddels druk gewerkt aan de invulling van seizoen 2023-2024. Medio juni wordt het nieuwe programma bekend gemaakt. Wordt vervolgd! Meer informatie: www.zeewoldelive.nl