Afbeelding
Foto: Ruud van Velzen

Film over ontstaansgeschiedenis Zeewolde trekt veel belangstelling

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE – Een volle Verbeelding genoot donderdagavond van de door Landschapsbeheer Flevoland gepresenteerde film over de ontstaansgeschiedenis van Zeewolde. In de ‘oral history’ werd vastgelegd wat de pioniers van toen zich nog konden herinneren van die bijzondere tijd, nu bijna veertig jaar geleden.

Ooggetuigen

Landschapsbeheer Flevoland initieerde een oral history-project om antwoord te vinden op allerlei vragen over de beginperiode van de gemeente Zeewolde. Het resultaat was het boek ‘Alleen maar zand en riet’, dat begin dit jaar uitkwam en als ondertitel ‘Ooggetuigen over de geschiedenis van Zeewolde’ meekreeg. Bij het verzamelen van de verhalen werden ook filmopnamen gemaakt. Bij de presentatie van de film donderdagavond waren veel Zeewoldenaren van het eerste (en ook tweede) uur aanwezig en voor menigeen betekende ook een weerzien met oude bekenden. Het kostte voor Rebecca Wielink van Landschapsbeheer Flevoland dan ook enige moeite om boven het geroezemoes van de aanwezigen uit te komen om hen van harte welkom te heten op de bijzondere avond, al snapte zij ook wel dat dit niet aan haar lag... 

Man achterna

Toen de film echter eenmaal startte, was ieders aandacht gelijk gericht om het witte doek. Oud-wethouder Hilly Nieuwenhuis-Polling vertelde hoe zij ‘haar man achterna’ was gekomen en vanuit het Gelderse Gorssel een boerderij was gestart aan het Erkemederpad. Piet van IJzendoorn belichtte verder hoe hij in 1981 reeds was gestart met biologische landbouw aan het Priempad, oud-boswachter Roelof Duijff hoe het Horsterwold was aangeplant en welke rol mollen daarbij hadden gespeeld en oud RIJP-medewerker Jan van der Perk wat de ideeën waren geweest bij de aanleg van sportpark De Horst. Hoe de RCN tot stand was gekomen en waarom dat zo belangrijk was voor het latere Zeewolde, werd verteld door de voormalige directeur van het vakantiepark, Rob de Bes. De vroegere verloskundige Ria Thompson-Arts, die menig plaatsgenoot ter wereld had helpen brengen (niet voor niets werd zij door Zeewolde Actueel ooit uitgeroepen tot ‘Zeewoldenaar van de eeuw’), was gefilmd bij een boerderij. Ze vertelde daarbij hoe een bevalling in een koeienstal toch wel een van de meest bijzondere was geweest die zij had meegemaakt.

Hapje en drankje

Na afloop van de film was er voor de gasten nog een hapje en een drankje, hun aangeboden door Landschapsbeheer Flevoland. Voor velen was dat een mooie gelegenheid om die goeie ouwe tijd nog een keer met elkaar te bespreken. Van het boek ‘Alleen met zand en riet’ zijn in totaal 750 exemplaren gedrukt. Die vonden begin dit jaar allemaal al snel hun weg. Het boek wordt waarschijnlijk niet herdrukt. De aanwezigen kregen hierom donderdagavond een kaartje mee met daarop een QR-code, waarmee het boek te downloaden was als PDF of voor de e-reader.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding