Foto: Zeewolde Actueel

Heerlijk mimetheater voor de kleintjes in De Verbeelding

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — Opnieuw avontuurlijk kindertheater in het kader van het cultuur-educatieve aanbod van Verbeelding&CO. Donderdag 14 maart was Theatergroep ‘Krijt’ te gast met twee mimespelers die de magische fabel ‘Wat is er mis met mijn vis?’ op de planken brachten voor de groepen 1, 2 en 3 van drie Zeewolder basisscholen. In twee voorstellingen werden ruim 200 kinderen moeiteloos meegezogen in ‘Een betoverende onderwatervoorstelling’. 


Vol verwachting... - Zeewolde Actueel

In ‘Wat is er mis met mijn vis?’ wordt letterlijk geen woord gesproken. De spelers dragen maskers, waardoor de argeloze kinderblik het ook al moet stellen zonder gezichtsuitdrukkingen. Dat het verhaal niettemin perfect lopend en duidelijk bij het jonge publiek overkomt is een wondertje op zich, maar eigenlijk ook weer niet. Met simpele en begrijpelijke lichaamstaal brengen de spelers de lijn van het verhaal, terwijl op de achtergrond een kunstig gemaakte ‘geluidsband’ meeloopt. Perfecte timing doet de rest: vogelgeluiden als ‘Meneertje’ zijn verrekijker pakt en naar boven tuurt, een flinke ‘dingdong’ als ‘Buurvrouw’ opzichtig op de deurbel drukt, blubblub-geluiden zodra het verhaal zich onder water gaat afspelen, alles naadloos passend en logisch ondersteunend. Vakwerk!


Zeewolde Actueel

‘Meneertje’ wordt oppas voor de goudvis van ‘Buurvrouw’, en merkt tot z’n ontsteltenis – die schrik wordt prachtig uitgebeeld – dat de vis niet meer zwemt. Wat is er aan de hand? Hij besluit om het zelf te gaan vragen, en duikt met een geweldige plons in de vissenkom. Dat kan alleen in een fabel, maar dat is in de kinderwereld geen enkel probleem. De vis is opeens levensgroot en doet levendig mee in de ‘taal’ van het verhaal. Zo komt ‘Meneertje’ er achter dat de vis eigenlijk precies hetzelfde wil als hijzelf: gezelschap, een vriendje. Vis krijgt een vriendje, en ‘Meneertje’ durft eindelijk te bekennen dat hij nogal verkikkerd is op ‘Buurvrouw’. Eind goed, al goed. 


Psssst... - Zeewolde Actueel

Na de voorstelling gaan de maskers af en blijken er gewoon een mevrouw en een meneer achter te zitten. “Wat was er nou mis met de vis?” Veel vingers gaan de lucht in, en dan blijkt hoe pakkend zo’n fabel kan beklijven: niet alleen de vissenvriendschap, maar ook de spiegeling naar de spelende personen wordt precies verwoord. “De vissen zijn grijs en oranje, en jullie ook!” 


Een bedank-bloemetje... - Zeewolde Actueel