Afbeelding
Zeewolde Actueel

Eemhof niet blij met ‘buitenproportionele’ verhoging toeristenbelasting

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Martine Voorn, general manager van Centerparcs De Eemhof, sprak donderdagavond 15 oktober tijdens de commissievergadering Bestuur, Ruimte en Samenleving in The Lux als inspreker haar ongenoegen uit over de aangekondigde verhoging van de toeristenbelasting.


Voorn vond de verhoging van 18 procent ‘buitenproportioneel’. “Stel, wij zouden de verhuur van onze recreatiewoningen met eenzelfde percentage verhogen, dan zou er een stuk minder toeristenbelasting binnenkomen”, gaf zij de raadscommissie mee. De verhoging van 18 procent zou volgens de inspreekster neerkomen op ruim drie ton extra toeristenbelasting op de 1,7 miljoen euro die toeristen momenteel op De Eemhof reeds ophoesten. “Toeristenbelasting wordt door de gemeente ingezet om tekorten op de gemeentelijke begroting te dichten. Dit gaat echter wel ten koste van recreatieondernemers en hun gasten. Het is ook een oneerlijke belasting. De gasten van de recreatieondernemers moet deze betalen, maar hebben geen democratische middelen om de hoogte van de belastingen te beïnvloeden.” Volgens Voorn zou een verhoging van de toeristenbelasting de concurrentiepositie van recreatieondernemers verslechteren. “En die hebben het al zo moeilijk door Covid. Ook wordt de eigen regio hiermee op achterstand gezet.” De Eemhofmanager zei zich te verbazen over de grote verschillen die vergelijkbare gemeenten hanteren bij de vaststelling van de hoogte van toeristenbelasting. “Hoe zijn die verschillen te verklaren? Wat gaat de gemeente met het geld doen? Wordt het gebruikt voor het verbeteren van toeristische voorzieningen? En hoe kan ik daar als ondernemer inspraak in hebben?”

Helmut Hermans (Leefbaar Zeewolde) hield de inspreekster voor dat De Eemhof zelf 78 eurocent berekent bovenop de gewone toeristenbelasting. Volgens Voorn was dit bedoeld ‘ter dekking van de overige lokale heffingen die niet direct bijdragen aan het toeristische product’. “En wij gaan dat niet verhogen”, probeerde ze Hermans’ aandacht te verleggen. Overigens vond ook Wenda Westerhuis (D66) het nogal vreemd dat de 78 cent extra bij De Eemhof gewoon geregistreerd staat als toeristenbelasting.