Afbeelding
Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Zeewolde sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Gemeente Zeewolde gaat provinciaal samenwerken met Meld Misdaad Anoniem; een onafhankelijk meldpunt waar anonieme meldingen kunnen worden gedaan over bijvoorbeeld criminaliteit en fraude. De gemeente ontvangt hierdoor meer en relevante informatie over anonieme tips. Dit helpt onder meer in de integrale samenwerking met de politie, met als doel een beter beeld te krijgen bij de dominante problematiek in de gemeente.

Meldingen (waarbij anonimiteit centraal staat) worden alleen doorgezet naar betreffende organisaties (meestal politie) als de melder niet te herleiden is. In 2019 ontving Meld Misdaad Anoniem bijna 17.000 bruikbare tips. Dit heeft geleid tot ruim 2200 aanhoudingen. De politie kon dankzij deze tips in 2019 ruim 450.000 hennepplanten ruimen en 216 vuurwapens in beslag nemen. 

Bij Meld Misdaad Anoniem komen ook meldingen binnen over thema’s die heel relevant zijn voor gemeenten, bijvoorbeeld fraude en ondermijning. Door een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met Meld Misdaad Anoniem ontvangt de gemeente alle signalen die bij Meld Misdaad Anoniem binnen komen over de gemeente en die relevant zijn en bruikbaar voor het bestuurlijke instrumentarium. 

“Door deze samenwerking kunnen we sneller informatie delen en ook sneller optreden; niet alleen strafrechtelijk maar ook bestuursrechtelijk. Zo kan de gemeente soms bestuurlijk zaken oppakken waar de politie geen prioriteit/capaciteit voor heeft ”, licht de burgemeester toe. “Om de veiligheid in het dorp maar ook in het buitengebied te verhogen zijn wij al druk bezig met het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum) om georganiseerde ondermijnende criminaliteit te signaleren en te bestrijden. De samenwerking met Meld Misdaad Anoniem is daar een volgende stap in.” 

De hele provincie Flevoland sluit een samenwerkingsovereenkomst af met Meld Misdaad Anoniem. De provincie heeft toegezegd om de eenmalige aansluitkosten van €1000,- te vergoeden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid beoogt dat binnen 4 jaar alle gemeente zijn aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Op dit moment zijn dat zo’n 100 gemeenten.

 Laurentien van Oranje, co-founder & director number 5 foundation
Op Flevopenningengala in Zeewolde: Laurentien van Oranje reikt Flevopenning Participatie uit Algemeen Instagram 16 uur geleden
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 16 uur geleden