Afbeelding
Markus Spiske

Steun voor Zeewoldenaren die woonkosten niet meer kunnen betalen

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – Inwoners die hun inkomen aanzienlijk hebben zien dalen door de coronacrisis waardoor ze hun noodzakelijke kosten als woonlasten niet meer kunnen betalen, kunnen vanaf nu de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten (TONK) aanvragen bij de gemeente. Het gaat om een eenmalige bijdrage voor de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. 

Baan verloren? Mag je winkel niet open? Door de Coronacrisis kunnen gezinnen in Nederland, en dus ook in Zeewolde, door verschillende redenen in de financiële problemen raken. Hiervoor heeft het Rijk allerlei maatregelen in het leven geroepen. Als aanvulling daarop is er nu ook de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). “De TONK is er voor inwoners die als gevolg van de coronamaatregelen te weinig geld hebben om hun woonkosten te betalen. Het gaat dan om de huur of hypotheek, de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas, water en servicekosten, maar ook voedsel”, licht wethouder Egge Jan de Jonge de nieuwe regeling toe. “Ik hoop dat de mensen die dit betreft niet te lang wachten met aanvragen om niet verder in de problemen te raken.”

De TONK is aan te vragen voor een periode van maximaal 6 maanden (van 1 januari tot 1 juli 2021). Inwoners die recht hebben op de TONK ontvangen van de gemeente Zeewolde minimaal 138 euro en maximaal 2500 euro in totaal. Daarna kan er eventueel een nieuwe aanvraag in gediend worden.

Mocht het zo zijn dat je recht hebt op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op je WW-uitkering, dan moet je die eerst aanvragen. Als je niet in aanmerking komt voor een andere regeling of je hebt met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om je woonkosten te betalen dan heb je misschien recht op de TONK-uitkering. 

TONK voor ondernemers
Voor ondernemers zijn er verschillende regelingen, zoals de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). De TONK kan hierop een aanvulling zijn. Ondernemers die de TONK willen aanvragen hoeven hun vermogen in hun onderneming niet mee te tellen. Ook een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) hoeven niet meegeteld te worden. 

Voorwaarden
Om in aanmerking te kunnen komen voor de TONK-vergoeding worden er een aantal voorwaarden gesteld. Zoals: de aanvrager is 18 jaar en ouder; door de coronamaatregelen is er (veel) minder inkomen; de woonlasten bedragen 40% van het totale inkomen; het eigen vermogen is niet hoger dan €53.100; de maandelijkse woonlasten zijn hoger dan €600; andere regelingen bieden niet of onvoldoende uitkomst, zoals het recht op huurtoeslag, voorlopige teruggave bij eigen woningbezit en/of overeengekomen tijdelijke verlaging/opschorting huurbetalingsverplichting.

Meer informatie en aanvragen van de TONK kan via www.meerinzicht.nl/tonk. Inwoners die niet digitaal-vaardig zijn kunnen hulp vragen bij Het Vraaghuis. 

De TONK is een vorm van uitkering en valt onder de bijzondere bijstand. Alle gemeenten voeren deze regeling uit. Net als alle gemeenten ontvangt Zeewolde financiële middelen van het Rijk om de TONK-regeling uit te voeren. Gemeenten mogen onder meer zelf de hoogte van de vergoeding bepalen. “Met een maximum van 2500 euro zijn wij aan de bovenkant gaan zitten van wat mogelijk is”, licht wethouder De Jonge toe. “Het is een gok of we daarmee uitkomen. Maar dat is het risico van de gemeente.” Ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de Tozo-regeling zijn vooraf geïnformeerd over de TONK-regeling. Een voorinschrijving door deze groep leidde volgens de wethouder niet tot enorme hoeveelheden aanvragen.