Wijkbrandweerman Richard Balk (l), met een collega van bordkarton, die toevallig ook Richard heet...
Wijkbrandweerman Richard Balk (l), met een collega van bordkarton, die toevallig ook Richard heet... Zeewolde Actueel

Rookmelders binnenkort verplicht in elke woning

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – De datum van 1 juli 2022 lijkt nog ver weg, maar wijkbrandweerman Richard Balk heeft het gevoel “dat het nu wel heel snel naderbij komt!” Tot die datum heeft hij de tijd om waar hij maar kan voorlichting en advies te geven over een verplichting die voor alle bouwlagen van alle woningen, gebouwen, bedrijfsruimten etc. gaat gelden: het installeren van een deugdelijke rookmelder.

Balk woont in Dronten en maakt daar deel uit van het brandweerkorps. Daarnaast is hij in Zeewolde wijkbrandweerman. “Vergelijk het maar met een wijkagent. Die heeft een rol dichterbij de burger, benaderbaar, communicerend, adviserend. Dat is ook mijn taak, maar dan vanuit de brandweer. Een heel actueel communicatieonderwerp voor mij is natuurlijk die rookmelderplicht die eraan gaat komen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is.”

Voor de gewone burger die een woning bezit of huurt, gaat de verplichting gelden om elke verdieping van die woning te voorzien van minstens één rookmelder. Balk: “Die dingen heb je natuurlijk in soorten en maten. Een simpele van de bouwmarkt voldoet al, maar iets meer investeren is sterk aan te raden. Je kunt ze namelijk koppelen, zodat ze overal waarschuwen als op één plek de melder afgaat. Dat koppelen kan zelfs met de buren. Handig als je niet thuis bent! Of, stel, je maakt gebruik van gehoorapparaten. Die gaan ’s nachts wel uit, en je hoort niks. Toch wel fijn als er dan gereageerd wordt op een alarm dat je zelf niet kunt horen.”

Wordt er streng gecontroleerd op het naleven van die verplichting? “Nou, zo’n vaart zal het niet lopen, maar je kunt toch maar beter die plicht nakomen. Want stel, je hebt brandschade, en het wordt een verzekeringskwestie. Als na onderzoek blijkt dat je nalatig bent geweest en geen rookmelders hebt hangen, dan kan je wel bedenken dat die verzekeraar op z’n minst grote vraagtekens gaat plaatsen bij het uitkeren van een volledig schadebedrag. Je kunt het beter zover niet laten komen…

Een merk of winkel wil Balk niet noemen, maar hij raadt wel aan om eens te kijken op de website van de brandwondenstichting: https://brandwondenstichting.nl/. “En verder is het belangrijk om te weten dat we met ingang van 29 oktober elke twee weken op vrijdagochtend spreekuur houden in het Vraaghuis, van 10.00 tot 12.00 uur. Je kan zo binnenlopen en alles vragen over brandpreventie, en natuurlijk die rookmelders. Ook per telefoon (06-5798 7721) of mail (wijkbrandweer-Zeewolde@BrandweerFlevoland.nl) ben ik altijd te benaderen.” 

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00