Impressie herontwikkeling voormalige bibliotheek in het Ravelijn
Impressie herontwikkeling voormalige bibliotheek in het Ravelijn Blue Banner RED

Voormalige bibliotheek krijgt woonfunctie

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – De leegstand van de voormalige bibliotheek in het Ravelijn was voor velen een doorn in het oog. Daar komt nu een eind aan. Projectontwikkelaar Blue Banner RED heeft plannen ontwikkeld om het pand om te bouwen naar appartementen waarbij de buitenkant, de zgn. ‘schil’, er hetzelfde uit blijft zien. “Deze transformatie zal het centrum naar een hoger niveau tillen”, meent Erik Schot, directeur Blue Banner RED, tevens oud-Zeewoldenaar. Ook wethouder Wim van der Es is in zijn nopjes met de plannen. “Dit plan past in de visies die we hebben op het centrum én wonen, met aandacht voor startende jongeren en kleine huishoudens. En dit is bij uitstek een locatie waar dit zou kunnen. Het is mooi dat een leegstaand pand op deze manier een herbestemming krijgt.”

Om binnen de beperkingen van het specifieke gebouw woningen te kunnen realiseren was een grote puzzel. “En die hebben we gelegd, want het was echt maatwerk. Tot onze verbazing biedt het toch nog ruimte voor 29 appartementen”, aldus Erik Schot. Uitgangspunt was om niet alleen een mooi plan te ontwikkelen die de omgeving beter maakt, maar deze ook betaalbaar te houden voor de doelgroepen. Afhankelijk van het animo zullen de appartementen door de projectontwikkelaar verkocht of verhuurd gaan worden.

Het plan omvat 29 appartementen, waarvan 19 tweekamerappartementen (40/60 m2) voor jongeren en 10 driekamerappartementen (75/80 m2) voor kleine huishoudens. De driekamerappartementen zijn verdeeld over twee woonlagen, waarbij gewoond wordt op de tweede verdieping.

(Tekst loopt door onder de foto)


Impressie herontwikkeling voormalige bibliotheek in het Ravelijn - Blue Banner RED


De ruimte op de begane grond (waar nu het EnergieLoket is gevestigd) is voor berging en vormt tevens de entree naar de appartementen op een etage hoger, waar voorheen de bibliotheek was. Hier is op speelse manier omgegaan met de ruimte. Om een fijne leefsfeer te creëren en de kwaliteit aan de binnenkant te verhogen wordt er een ontmoetingsruimte gecreëerd. Hiervoor worden er openingen in het dak gemaakt zodat er licht binnenkomt. Ook kan er in de buitenruimte een ‘rondje’ gelopen worden.

(Tekst loopt door onder de foto)


Impressie herontwikkeling voormalige bibliotheek in het Ravelijn - Blue Banner RED

De plannen zijn inmiddels gepresenteerd aan de gemeenteraad en vereniging van eigenaren (VvE) van het Ravelijn. “Iedereen is enthousiast”, aldus de projectontwikkelaar. “Met dit plan kunnen we de levendigheid in het centrum terugbrengen. Het komt het centrum ten goede.” Ingeschat wordt dat de bouw volgend jaar van start gaat. .