Marieke Moens en Henri van het Erve voor de Sternhof
Marieke Moens en Henri van het Erve voor de Sternhof Eigen foto

Gemeente wil geen woon(zorg)vormen in het buitengebied

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Een nieuwe woonzorglocatie waar kwetsbare ouderen met dementie hun laatste levensfase dichtbij huis, in een rustige landelijke omgeving, veilig kunnen doorbrengen. initiatiefnemers Henri van het Erve en Marieke Moens hoopten dit zorgconcept op hun locatie aan de Sternweg uit te kunnen rollen. Het college van B en W besloot echter geen planologische medewerking te verlenen aan het verzoek. Dit tot grote teleurstelling van het ondernemersechtpaar.

Gemiddeld genieten wekelijks zo’n 15 kwetsbare ouderen, veelal met (lichte) dementie, van de dagbesteding op de Sternhof. Als ze de dagbesteding niet meer kunnen volhouden is opname in een zorgcentrum in de meeste gevallen de volgende stap. Met het gevolg dat veel mensen noodgedwongen moeten verhuizen, weg uit hun vertrouwde omgeving en ook vaak bij hun partner vandaan. Marieke: “Naar het centrum van Zeewolde kan theoretisch ook als er plek is, maar wat zou het voor ouderen waard zijn om ook naar het buitengebied te kunnen met ruimte, natuur en dieren om hen heen? Ouderen die bij ons op dagbesteding komen geven aan dit heel graag te willen. Bovendien is er al jaren een structureel tekort aan plaatsen binnen de gemeente Zeewolde.”

Van zorghotel naar woonzorgaccommodatie
Het eerste plan, ontwikkeld in 2015, was om een zorghotel te realiseren, gericht op een tijdelijk verblijf van maximaal 3 maanden. Dit plan is goedgekeurd door het college; er werd een vergunning verleend. Helaas bleek dat, in verband met de benodigde extra financiering, het plan aangepast moest worden. Henri: “In samenwerking met een investeerder, gespecialiseerd in zorg ondernemingen, is het plan doorontwikkeld naar een unieke en duurzame woonzorgaccommodatie. Voor dit nieuwe plan is echter een bestemmingsplanaanpassing nodig en dat heeft het college afgewezen.”

Het college geeft in haar advies (maart 2021) aan ‘dat het nieuwe initiatief niet past binnen de uitgangspunten van Structuurvisie en Omgevingsvisie’. Deze visies laten geen nieuwe woon(zorg)vormen toe in het buitengebied (voor verblijf van meer dan 4 maanden). Dit mede om mogelijke precedentwerking te voorkomen. Daarnaast zou de locatie, vanuit het beginsel ‘inclusieve samenleving’ (Sociaal domein)- niet passen binnen dit beginsel omdat de voorkeur ligt op vestigingen in de woonkern Zeewolde. 

Het teleurgestelde ondernemersechtpaar zegt het ‘een gemiste kans te vinden’. “Met een kleinschalige woonzorglocatie spelen we in op een concreet en actueel maatschappelijk knelpunt. Wij begrijpen niet dat volgens gemeentelijk beleid dit alleen maar mag binnen de dorpskern. In andere (buur)gemeenten worden juist projecten zoals dat van ons omarmd, met name in het buitengebied. Waarom niet in Zeewolde?”

Marieke en Henri hebben hun hoop nu gevestigd op de gemeenteraadsleden. Met een brief aan alle fracties roepen zij hen op om stil te staan bij dit dossier en het alsnog binnen de gemeente bespreekbaar te maken.

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21