de zomerveer meert aan bij de boulevard in Harderwijk
de zomerveer meert aan bij de boulevard in Harderwijk (Archieffoto Zeewolde Actueel)

Zomerveer Zeewolde - Harderwijk keert in 2022 niet terug

Gemeente

ZEEWOLDE -  ’Even bij de buren op visite gaan met de waterbus.’ Het kon afgelopen zomer met de komst van de zgn. waterbus, oftewel kleine veerpont waarop voetgangers zich met of zonder fiets vanaf de Aanloophaven via een mooie vaartocht over het Wolderwijd af konden laten zetten bij de boulevard in Harderwijk en vice versa. Vanwege het tegenvallende aantal gebruikers keert de waterbus in 2022 niet terug. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders. 

Het project ‘Zomerveer Zeewolde-Harderwijk’ is opgezet in samenwerking tussen de gemeenten Harderwijk en Zeewolde, de provincies Gelderland en Flevoland, de Coöperatie Gastvrije Randmeren en exploitant Blue Amigo. Het was een experiment om het toeristisch-recreatieve aanbod te versterken en te onderzoeken of een veerdienst op deze route potentie zou hebben. 

De zomerveer voer dagelijks heen en weer in de maanden juli en augustus van 2021 en zette volgens directeur Gerbrand Schutten (CEO bij Blue Amigo) iets meer dan 9000 mensen over. Gerekend was er op zo’n 17.000. Als verklaring voor het tegenvallende aantal reizigers wordt gewezen op het slechte zomerweer en ook wel de gevolgen van corona. Schutten geeft aan dat om de zomerveer in 2022 te kunnen laten varen er nog zo’n 65000 euro subsidie nodig zou zijn. 

Het college van B en W heeft aangegeven ‘wel te willen kijken naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een hop on hop off-concept over de Randmeren’.