Bomen worden gekapt langs de Ketelgracht
Bomen worden gekapt langs de Ketelgracht Zeewolde Actueel

Bomenkap geeft Ketelgracht een kaal aanzicht

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – Essen, twee rijen dik, sierden jarenlang de straten (Keteldiep, Enkhuizerweg, Boeier, Naarderweg) aan weerszijden van de Ketelgracht. Met het kappen van de metershoge bomen ligt de buurt er nu kaal en troosteloos bij.

De bomenkap is onderdeel van het integrale onderhoud van de Waterbuurt; het gebied dat grofweg loopt vanaf de basisscholen de Regenboog en ’t Wold tot en met de Kuinder. De reacties op de bomenkap zijn verdeeld. De een krijgt tranen in de ogen bij het zien verdwijnen van zoveel groen en daarmee de uitstraling van de straat en de ander reageert met ‘opgeruimd staat netjes’.

Gemeente Zeewolde heeft besloten om alle essen, ongeveer 230 bomen, langs de Ketelgracht te verwijderen. Dit omdat er bij veel bomen rot in de stam en wortels was aangetroffen en er waren zorgen over de stabiliteit van de bomen. Daarnaast hebben veel essen last van de essentaksterfte. Overigens waren niet alle bomen zo zwak en ziek dat ze op korte termijn moesten worden verwijderd laat de gemeente weten. “Toch is er voor gekozen deze bomen ook weg te halen omdat de bomen die lange tijd in de luwte van hun ‘buren’ hebben gestaan nu opeens vol in de wind kwamen met het risico dat er dikke takken uit zouden waaien.”

Met het weghalen van de bomen langs de Ketelgracht komt de gemeente ook tegemoet aan de wensen van het waterschap. “Zij klaagde al lange tijd over schaduw op het water in de gracht waardoor het water weinig leven zou bevatten en gaat stinken.”

Klimaatadaptatie
De volgende stap is de bermen langs de Ketelgracht te verlagen om bij zware buien in verband met het veranderende klimaat het regenwater zo veel mogelijk oppervlakkig af te kunnen voeren. “Dus niet via het riool maar over de straat en door de berm.” Het gaat hierbij om een bermverlaging van enkele decimeters. “Een complex werk als je weet dat in de bovenste laag van de berm ook veel boomwortels aanwezig zijn.”

Groot onderhoud
Tijdens het groot onderhoud van de wijk Waterbuurt, waarmee in de zomer van 2022 zal worden gestart, zullen nog een aantal bomen worden verwijderd. “Het gaat dan met name om bomen die veel schade aanrichten aan de verharding, zieke bomen, bomen die hun beste tijd hebben gehad, bomen die te groot zijn geworden en bomen die moeten wijken voor de maatregelen die wij willen nemen om water tijdens piekbuien snel af te kunnen voeren naar de grachten en groenstroken”, meldt de gemeente.

Nieuwe bomen 
Het kale beeld van de Ketelgracht is overigens tijdelijk. Er komen hier twee nieuwe boomsoorten terug: de linde en esdoorn. “Beide inheemse bomen die veel waarde toevoegen aan de biodiversiteit.” Ook deze bomen zullen in twee rijen worden aangeplant. “De rijen komen echter dichter op elkaar en verder van het water af te staan. Ook de afstand tussen de bomen in de rij wordt groter. Er komen dus minder bomen terug dan er gestaan hebben.” De bomen zullen pas eind van het jaar worden neergezet.

Essentaksterfte
De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte die de es sinds 2010 in steeds hoger tempo aantast. Flevoland is veruit de zwaarst getroffen provincie; omdat hier relatief grote percelen bos zijn aangeplant met alleen essen, is de kaalslag door de essentaksterfte erg zichtbaar. Ook in Zeewolde sieren veel essen straten en wegen, bijvoorbeeld langs de Gelderseweg. De gemeente geeft aan dat de meeste essen alleen weg hoeven als de boom te zwaar is aangetast met essentaksterfte. Maar er is hoop, want recent onderzoek leert dat zieke essen ook kunnen herstellen. “We hopen dan ook dat we de laanbeplanting langs de Gelderseweg kunnen behouden.” Uit veiligheid worden alle essen jaarlijks gecontroleerd op essentaksterfte, bomen die gevaar opleveren worden verwijderd.

Afbeelding