Voorbeeld van een pumptrackbaan
Voorbeeld van een pumptrackbaan C. Mizrach

Raadscommissie wil mogelijkheden pumptrackbaan toch onderzoeken

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – De raadscommissie Bestuur, Ruimte en Samenleving wilde donderdagavond 10 februari nog geen streep zetten door de realisatie van een pumptrackbaan in Zeewolde. Binnen de kaders van de begin oktober gehouden motiemarkt past het idee weliswaar niet, wellicht zou het benodigde bedrag ook kunnen worden opgehoest via het gemeentelijke speeltuinenbeleid of door sponsoring.

De motiemarkt, waarvan de fractie van BurgerBelang de initiatiefnemer was, leverde vorig najaar negen moties vanuit de bevolking op. Toen de raad de moties tegen het licht hield, bleven er nog vijf over om te worden uitgewerkt. Voor de uitvoering van de moties was in totaal € 45.000,- beschikbaar. Een pumptrackbaan werd begroot op € 100.000,-, maar volgens een inspreker donderdagavond kon het allemaal een stuk goedkoper. Zo zou er ook aan subsidiemogelijkheden, landelijke fondsen, sponsoring en een inzamelingsactie kunnen worden gedacht. Wenda Westerhuis (D66) wilde van de andere commissieleden weten of de raad wel garant wilde staan voor de jaarlijkse (onderhouds)kosten van de pumptrackbaan (€ 8.250,-). Evert Ekker (Leefbaar Zeewolde) noemde dit bedrag ‘niet onoverkomelijk’. Ook Ernst Bron (ChristenUnie) wilde ‘kijken wat er mogelijk was’ om de baan ‘op een of andere manier’ toch ergens te kunnen realiseren. De andere commissieleden wezen het voorstel evenmin af, maar wilden dit eerst bespreken in hun fractie.

Ook over het idee voor strandvoorzieningen werd donderdagavond uitvoerig doorgepraat. Ekker (Leefbaar Zeewolde) vond het creëren van schaduwplekken op het (Wold)strand ‘geen overbodige luxe’. “Maar bezoekers kunnen daarvoor ook hun eigen parasol meenemen.” Op permanente schaduwplekken zaten buurtbewoners volgens hem niet te wachten. “Ook zijn we kritisch op de opslag van materiaal. Permanente bebouwing op het strand zien wij niet zitten.” Wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) kon een eind met Ekker meedenken. “Die parasols kunnen worden geplaatst in samenspraak met restaurant fika. Aan het eind van de dag zullen die een en ander zelf opruimen. En opslag van materiaal kan via een mobiele container die elders geplaatst wordt op het moment dat het seizoen voorbij is.” De Jonge beloofde voorts dat de toiletten op het strand vaker worden schoongemaakt dan tot nu toe het geval was en dat hij zijn best zou doen lokale kunstenaars te betrekken bij een te organiseren graffitiwedstrijd. Voor wat betreft de pumptrackbaan wilde de wethouder kijken of er mogelijk ergens ruimte zou ontstaan.

De raadscommissie was er donderdagavond unaniem over eens dat de eerste motiemarkt een groot succes was geweest. In het bijzonder werden de Jeugdraad en raadsgriffier Marlien de Kruijff geroemd om hun enthousiaste medewerking en ondersteuning.