Afbeelding
Zeewolde Actueel

Mini-milieustraat in het centrum maakt inzamelen van afval nog makkelijker

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE –Met het bijplaatsen van een multi-mini-bak donderdag 24 maart op het Horsterhof, de parkeerplaats achter de Albert Heijn, heeft Zeewolde de primeur van Flevoland om als eerste een mini-milieustraat te hebben. 

Naast textiel, papier en glas kunnen inwoners hier nu ook terecht voor het inleveren van frituurvet en olie, elektrische apparaten en klein afval zoals batterijen, kapotte lampen of oude CD’s. Voorheen moest men voor het inleveren van dit soort afval naar het afvalbrengstation (ABS) op Trekkersveld. 

Afval wordt grondstof

Met de enquête Afvalinzameling van juni 2021 hebben inwoners aangegeven, dat zij nog beter hun huisafval scheiden als de afvalinzameling makkelijker wordt gemaakt. Met afvalverwerker HVC is onderzocht welke maatregelen kunnen worden genomen om aan deze wens te voldoen.

Zo zijn met de vaststelling van de nieuwe dienstverlening door HVC de openingstijden van het afvalbrengstation op Trekkersveld blijvend verruimd. Daar komt bij dat er recent op diverse plekken in het dorp extra ondergrondse glasbakken geplaatst. Deze mini milieustraat komt daar nu bij. Zeewolde is volgens wethouder Suithoff al goed op weg met omgekeerd inzamelen. “Complimenten daarvoor aan onze inwoners.” De mini-ABS is een pilot. “als dit succesvol is kun je je voorstellen dat we dit op nog meer plekken gaan doen.” 

De Rijksoverheid streeft naar 100 kilo restafval per persoon per jaar. Met 130 kilo afval per persoon per jaar (dat was 170 kg p.p.p.j) doen Zeewoldenaren de afvalscheiding al goed. “Maar het kan nog beter”, aldus Suithoff, “door het afval nog beter te scheiden daalt het gewicht van het restafval en kunnen meer grondstoffen worden hergebruikt als basismateriaal voor nieuwe producten.”

Wat kan in de multi-mini-bak?

In de multi-mini-bak kun je lege batterijen, spaar- & LED-lampen, oude cd’s/dvd’s, oude telefoons, adapters en inktcartridges inleveren. In de container voor frituurvet en olie mag gebruikt frituurvet of -olie en bakresten. Giet de restjes in een fles of jerrycan en lever ze in bij deze speciale container. In de container voor kleine elektrische apparaten kan bijvoorbeeld de oude elektrische tandenborstel, kapotte föhn of een scheerapparaat.

Afbeelding