Plattegrond Havenkwartier
Plattegrond Havenkwartier Foto: Gemeente Zeewolde

Havenkwartier; woonwijk in een ‘Nieuw Hollandse’ sfeer

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Met een diversiteit in fraaie gevels en daken oogt het te ontwikkelen Havenkwartier als een ‘Nieuw Hollandse’ wijk aan de Blauwe Diamant. De architectuur van de woningen, geïnspireerd op de ontwerpen van architect Jan van Tellingen, ademt een Oudhollandse Zuiderzeesfeer maar met een moderne touch.

Wethouder Wim van der Es en Justus Kuik, projectleider Wonen en Economie, lichtten afgelopen donderdag het Uitwerkingsplan van Havenkwartier, fase 2, toe, dat nu ter inzage ligt.

In totaal is er in de Polderwijk ruimte voor ongeveer 2950 woningen. Daarvan komen er 330 woningen in het Havenkwartier. Aan de noordzijde wordt nu al gebouwd (Fase 1 – 100 woningen) . “Als alles volgens plan verloopt kunnen hier de eerste bewoners volgend voorjaar al van hun eigen woning via de centrale Boeghaven met een boot het Wolderwijd op varen”, aldus Kuik.
Nu ligt het uitwerkingsplan voor wijkdeel Havenkwartier Fase 2, aan de zuidzijde, klaar. Dat maakt het mogelijk om maximaal 195 woningen, maximaal 35 appartementen en maximaal 24 zorgeenheden te ontwikkelen.

Het Havenkwartier, Fase 2, biedt ruimte voor wonen, dienstverlening en woonzorgaanbod (moet nog een partij voor gevonden worden). Het woningaanbod varieert in goedkoop, middelduur en duur segment. Het woongebied bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen in een variatie van rijtjes, vrijstaand en twee-onder-één kap (twee tot drie bouwlagen al dan niet met kap). Op een viertal markante plekken aan de buitenranden van het plan zijn appartementen in maximaal 5 bouwlagen gesitueerd.


Impressie boothuizen Havenkwartier (Aan de afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend) - Jan van Tellingen Architect

Het Havenkwartier wordt een woongebied met een heel eigen gezicht. De diversiteit in geveltjes en daken geeft het een Oudhollands aanzicht, maar door de uitvoering en materiaalgebruik krijgt het een moderne touch, dat past bij een jong dorp als Zeewolde. “Oftewel Nieuw Hollands”, omschrijft Justus de stijl met een knipoog.

Qua bebouwing is de zuidzijde als het ware een spiegeling van de tegenover gelegen 1e fase van het Havenkwartier. De noord- en zuidzijde van het Havenkwartier wordt gescheiden door de Spieghelhaven die de Blauwe Diamant verbindt met het Wolderwijd. Aan de zuidzijde siert ook een grachtje het Havenkwartier.

Rijdend over de nieuwe ontsluitingsweg De Omloop zijn rechts al volop activiteiten te zien voor de voorbereidende werkzaamheden voor Havenkwartier Fase 2, zoals het aanleggen van de ondergrondse infrastructuur.

Met het realiseren van het Havenkwartier wordt het waterfront compleet gemaakt. “In totaal biedt de Polderwijk een heel divers beeld. Dat maakt het interessant en mooi”, aldus wethouder Wim van der Es.

Het uitwerkingsplan ligt nu ter inzage. “Daar gaan we het komende jaar mee aan de slag”, aldus Justus Kuik. De verwachting is dat in het voorjaar van 2023 de woningen in de verkoop gaan.