Voorbeeldfoto
Voorbeeldfoto Foto: Eric Mclean/Unsplash

“Gemeente heeft geen taak bij weren van vossen uit woonwijken”

Gemeente

ZEEWOLDE - Tamara Baas (ChristenUnie) kaartte donderdag 3 november tijdens het vragenuur voorafgaand aan de Algemene Beschouwingen de door veel inwoners gesignaleerde bezoeken van vossen aan woonwijken aan. 

De CU-fractievoorzitter wilde graag weten op welke manier de gemeente kan helpen op het moment dat er melding wordt gedaan van de aanwezigheid van een vos in een van de woonwijken. Ook vroeg ze hoe vaak dergelijke meldingen worden gedaan en of dat te maken zou kunnen hebben met de wildstand in de bossen in het algemeen. 

Burgemeester Gerrit Jan Gorter kwam als portefeuillehouder Openbare orde en veiligheid zelf met een reactie. Volgens hem leven we in Zeewolde ‘in een heel mooi stukje Nederland’. “Het wildbestand in de gemeente is fantastisch. We hebben hier als gemeente echter geen taak in, want de vos is een beschermd dier. We kunnen dus geen vossen gaan wegvangen of andere maatregelen nemen.”

In ’communicatieve zin’ zei Gorter dat er wel mogelijkheden waren. “Maar het zal bij voorlichting moeten blijven. Ik zou bijvoorbeeld zeggen: voer die beesten nou niet, zorg dat ze wat meer in hun natuurlijke habitat blijven. En we moeten het de vossen ook niet al te gemakkelijk maken. Soms liggen de kippetjes links en rechts zomaar voor het oprapen.”