Isa Assen geeft de kersgroet aan een van de bewoners van Vlindertuin 1
Isa Assen geeft de kersgroet aan een van de bewoners van Vlindertuin 1 Rob Sudmeijer

Leerlingen Omniumschool brengen bijzondere Kerst- en Nieuwjaarsgroet

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Op donderdag 24 december werden de bewoners van de Vlindertuin, onderdeel van het specialistisch centrum ouderenzorg Sonnevanck, verrast met een speciaal voor hen gemaakte Kerst- en Nieuwjaarsgroet. Leerlingen van de Zeewolder Omniumschool hadden voor de bewoners van een van de woongroepen iets gemaakt dat op creatieve wijze was toegesneden op hun specifieke situatie. De 12-jarige Isa Assen, leerling van groep 8, kwam het hen persoonlijk brengen.

Als onderdeel van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe worden in het Harderwijker Sonnevanck bewoners verzorgd die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Eén van de afdelingen van Sonnevanck is de Vlindertuin, waar vooral cliënten verblijven die geplaagd worden door verschillende vormen van dementie, vaak in combinatie met complex, onbegrepen gedrag.

Na overleg met een van de ouders die op de Vlindertuin werkt, maakten leerlingen een voelbare Kerst- en Nieuwjaarsgroet. Omdat niet alle bewoners meer samenhangend kunnen communiceren, werd besloten om iets te maken waarbij diverse zintuigen geprikkeld werden. Vooral door voelen en ruiken worden diverse bewoners gestimuleerd om iets waar te nemen. Ook kleuren spelen een belangrijke rol. Op kleine, houten panelen ontwierpen de leerlingen met behulp van spijkertjes kerstbomen en sterren. Daarna werden met wol, garen, kralen, knopen en allerhande kleurrijke voorwerpen de spijkertjes met elkaar verbonden. Alles werd wel goed vastgezet, want niet elke bewoner weet het verschil meer tussen een knoop en een chocolaatje.

De corona regels binnen verpleegtehuizen zijn streng, dus helaas mochten niet alle kunstenaars van de Omniumschool naar binnen. Daarom ging Isa Assen namens hen bij de negen bewoners van Vlindertuin 1 langs om ieder van hen een persoonlijke en unieke groet aan te bieden. Volgens Isa vonden ze dat ontzettend leuk. ”Het was soms wel moeilijk om te verstaan en te begrijpen wat de bewoners zeiden of bedoelden, maar ik kon wel merken dat ze met belangstelling keken naar wat we gemaakt hadden. Niet iedereen kon er z’n aandacht lang bij houden, maar dat vond ik niet erg. Aan de mevrouw met wie ik op de foto ging kon ik wel merken dat ze het heel bijzonder vond dat ze zo’n speciale kerstboom kreeg. Ze zat er aandachtig naar te kijken en wilde die ook voelen”, zegt Isa.

Het is natuurlijk de vraag of de kerstpanelen een lang leven beschoren zijn. Als bewoners eraan gaan zitten voelen en plukken, dan zullen ze op enig moment uit elkaar vallen en opgeruimd moeten worden. Maar dat is volgens Isa helemaal niet erg. “Hopelijk hebben de bewoners er dan een heleboel plezier van gehad” laat ze opgewekt weten.