Afbeelding
Rijksoverheid

Tweede Kamerverkiezingen 2021; anders dan anders

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE ā€“ Vanwege de corona en daarbij behorende maatregelen ziet de komende Tweede Kamerverkiezing er anders uit dan voorgaande jaren.

Andere locaties
Om ervoor te zorgen dat in deze coronatijd iedereen veilig kan stemmen is Deborah Geling, projectleider verkiezingen in Zeewolde, vanaf september 2020 al bezig met de organisatie. ā€œZo worden er dit jaar meer kerken en minder scholen ingericht als stemlocatie. Het stembureau op het gemeentehuis komt te vervallen. Bij de locatie selectie is rekening gehouden met een aantal zaken, zoals de ruimte, die moet zo ingericht kunnen worden dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden. Belangrijk daarbij is een aparte in- en uitgang.ā€ Op de stembureaus worden spatschermen geplaatst en contactpunten, zoals stemhokjes en deurklinken, worden ieder half uur gedesinfecteerd. Verder wordt er op toegezien dat er mondkapjes gedragen worden.

Extra stemdagen voor risicogroepen
Stemmen voor de landelijke verkiezing kan normaliter op Ć©Ć©n dag, voor de Tweede Kamerverkiezing 2021 is dat op woensdag 17 maart van 07.30 tot 21.00 uur. Dit jaar zijn er extra mogelijkheden om te stemmen. Zo gaan in Zeewolde voor risicogroepen de stemlokalen in de kerken Open Haven, Het Kruispunt (Gedempte Gracht) en De Schuilhof (Elzenlaan) al op maandag 15 en dinsdag 16 maart van 07.30 tot 21.00 uur open. In Het Kruispunt en De Schuilhof worden zelfs twee stembureaus ingericht.

Briefstemmen
Kiezers van 70+ kunnen ook per brief stemmen. Het ontvangen briefstembiljet kan per post worden verstuurd. Deze dient vĆ³Ć³r vrijdag 12 maart 17.00 uur worden gepost. Via een uniek antwoordnummer worden de briefstembiljetten via een gescheiden stroom elke dag speciaal op het gemeentehuis afgeleverd. Zelf afgeven bij het gemeentehuis kan ook. Hiervoor is een afgiftepunt in de hal. Deze is open op werkdagen van 10 maart t/m 16 maart van 09.00-17.00 uur en op 17 maart van 07.30 tot 21.00 uur. ā€œHet stemmen per post hoeft overigens niet per se met rood; dat mag met elke kleurā€, aldus Deborah. Vragen over het briefstemmen? Op www.elkestemtelt.nl is onder meer middels een filmpje te zien hoe het briefstemmen in zijn werk gaat.

Kans op wijzigingen
In het kader van corona wacht de burgemeester nog op nadere landelijke voorschriften. ā€œDe mogelijkheid bestaat dat er door coronamaatregelen op het laatste moment nog wijzigingen kunnen komen. Houd daarom de website www.zeewolde.nl in de gaten.ā€ Wat betreft de stemmogelijkheid tot 21.00 uur en de avondklok geeft de burgemeester aan dat politie en boa niet op zullen treden ā€˜als mensen even na negenen nog op straat zijn omdat het stemmen wat langer duurde.ā€™

De uitslag van de stemming wordt woensdagavond 17 maart om 21.00 uur bekend gemaakt. 

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30