Overzicht vliegroutes
Overzicht vliegroutes Werkgroep Vlieghinder Almere

Werkgroep Vlieghinder Almere: “Nieuwe woonwijk onbewoonbaar”

Politiek

ALMERE – “Recent werden we verrast door het plan om in het gebied ten noordoosten van de A27 een nieuwe stad van 50.000 woningen te bouwen”, laat Werkgroep Vlieghinder Almere weten. “De provincie en de gemeentes Almere en Zeewolde hebben dit plan onmiddellijk naar de prullenbak verwezen. Het bestaande plan is om in dit gebied Oosterwold 2 te ontwikkelen, als vervolg op Oosterwold 1. Dan gaat het om ca. 15.000 woningen, nog altijd een redelijk grote woonwijk.” 

De behoefte aan woningbouw staat niet ter discussie, laat de werkgroep weten. “Maar de vraag rijst of men niet teveel wil in hetzelfde gebied. Op dit moment worden er nieuwe windturbines in dit gebied geplaatst en dat zijn geen kleintjes: 220 m tiphoogte. Ook is één van start en landingsroutes van vliegveld Lelystad gepland boven dit gebied. En dan praten we over een vlieghoogte van 500m waarbij het vliegtuig een bocht moet maken van 180º. Zie ook bijgaande figuur met de te verwachten geluidsbelasting bij de passage van een vliegtuig. Al met al wordt het wel onrustig in dit gebied en daardoor feitelijk onbewoonbaar. Een oplossing is om in ieder geval vliegveld Lelystad niet te openen. Het vliegverkeer levert weinig op en geeft veel overlast, niet alleen in Flevoland.”

Bron voor de vliegroute is: Actualisatie MER Lelystad Airport, 2018. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2018Z03077&did=2018D06180.

Bron voor de gegevens over de windturbines is: Windpark Zeewolde, https://windparkzeewolde.nl/waar-komt-het-windpark-2/.

Zie voor meer informatie over Lelystad Airport: https://satl-lelystad.nl/.

Overzicht geluidsbelasting