Wenda Westerhuis
Wenda Westerhuis Zeewolde Actueel

“D66 niet op zoek naar oppositie, maar naar overeenkomsten”

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Hoe kijken de verschillende fractievoorzitters in de gemeenteraad terug op de binnenkort afgelopen raadsperiode? Deel 1: Wenda Westerhuis (D66).

Erg leerzaam 

Wenda Westerhuis is al enige jaren op vele fronten actief. Zo was ze onder meer centrumcoördinator en het ‘gezicht’ van de Oude Bieb in Zeewolde, alvorens ze bij ‘Nunspeet uit de kunst’ (de VVV aldaar) ging werken. Verder kennen velen haar als vrijwilliger bij de Lokale Omroep Zeewolde. In 2018 kwam ze met voorkeurstemmen in de gemeenteraad voor D66. De fractie telt twee leden. Na het vertrek van lijsttrekker Robin Visker in maart 2019 werd Westerhuis zelfs fractievoorzitter. Ze zit nu zo’n drie en een half jaar in de raad. “Maar ik was ervoor ook al twee jaar burgerraadslid, dus ik wist al wel een beetje waar ik aan begon”, steekt ze van wal. “De eerste jaren waren in de eerste plaats erg leerzaam. Dat betekende vooral inlezen, kennismaken en zien hoe de dingen lopen. De laatste anderhalf jaar begon ik wat meer vertrouwd te raken met de stukken en kreeg ik beter in de gaten hoe ik dingen aan moest pakken. Al met al vind ik het tot nu toe heel enerverend.” 

Minder grip

Geen dag is hetzelfde in de raad en er gebeurt soms wel erg veel, merkt Westerhuis vooral de laatste tijd. “Eerst hadden we de zonnepanelen van het Zonnewoud en daaropvolgend het BING-onderzoek naar aanleiding van de integriteitskwestie, vervolgens het wegsturen van wethouder Winnie Prins en nu het hele traject rond de eventuele komst van het datacenter...” Gevraagd naar wat er in vier jaar allemaal bereikt is, moet de D66-fractievoorzitter even nadenken. “De nieuwbouw van sportcomplex Het Baken is natuurlijk heel concreet. Andere onderwerpen staan niet dagelijks in de schijnwerpers. De Toekomstvisie kwam gereed en er wordt nu gewerkt aan de Omgevingsvisie. Het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan speelt eveneens, maar is een minder aansprekend dossier. In het Sociaal Domein gebeurt er ontzettend veel, maar de daadwerkelijke uitwerking en de resultaten moeten nog komen. Het is zo jammer dat we op de jeugdzorg minder grip kunnen hebben.”

Zelfbewoningsplicht

D66 viel in 2018 bij de coalitieonderhandelingen buiten de boot. “Natuurlijk waren we daar niet blij mee”, laat Westerhuis er geen misverstand over bestaan. “Echt oppositie voeren hebben we trouwens niet gedaan. Verschillen tussen de partijen zijn er uiteraard wel, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Van daaruit moet je aan het werk gaan, we moeten het met z’n allen doen.” Waar nodig deed D66 regelmatig van zich horen. “Bij de Woonvisie hebben we verschillende moties ingediend. Heel belangrijk vinden wij de zelfbewoningsplicht voor de huizenkoper en het antispeculatiebeding. En prachtig dat we het voor elkaar kregen op Coming Out Day de regenboogvlag te hijsen. Wat zou Gerrit van der Meer, wijlen onze vroegere fractievoorzitter, hier blij mee zijn geweest.”

Vertrouwen

Er wordt regelmatig gesproken over de kloof tussen de burger en de politiek. “Het vertrouwen in de politiek is inderdaad laag”, knikt Westerhuis. “Maar dat heeft ook te maken met landelijke thema’s. Vaak heeft het nog niet eens zozeer van doen met inspraak of participatie, maar meer met communicatie. Als er meer vertrouwen was, zou zo’n dossier als dat van het datacenter misschien ook minder ingewikkeld zijn. Vertrouwen, daar zal blijvend aan gewerkt moeten worden. Woorden alleen zijn daarbij niet voldoende, die moeten zichtbaar worden in daden.”