Afbeelding
Zeewolde Actueel

Brugverbinding tussen Zeewolde en strand Horst; een kansrijk visitekaartje volgens JOVD Flevoland

· leestijd 1 minuut Politiek

Zeewolde – Een brugverbinding tussen Zeewolde en Ermelo (Strand Horst). Over deze mogelijkheid werd in het verleden al meermaals gesproken. Zo hielden ooit het CDA Zeewolde en een aantal ondernemers uit Ermelo al eerder een pleidooi voor een brugverbinding, maar vanwege de hoge kosten is deze er nooit gekomen. Doordat Zeewolde, Ermelo en Harderwijk in de gebiedsagenda aangeven ‘meer met elkaar in verbinding te willen komen’ maakt de kans dat er een  brugverbinding over het Wolderwijd komt weer groter.

De gemeentelijke bestuurders zijn enthousiast over een mogelijke verbinding en zeggen samen met de twee provincies te gaan onderzoeken of, hoe en wanneer deze infrastructurele verbinding te realiseren is.

Ook de JOVD (Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) Flevoland stimuleert de verbinding tussen Zeewolde en Strand Horst. Daarnaast denken de jonge liberalen dat het nóg grootser kan. Zij geven aan meer ideeën over de verbinding te hebben. “Zeewolde verdient een betere verbinding met de rest van het land. De verbinding over het water van het zuidelijkste dorp van Flevoland naar Strand Horst, biedt dé mogelijkheid verder te denken dan alleen een brug met een autobaan en fietspad”, aldus Willemijn Vink, voorzitter van de JOVD Flevoland.

Kansrijk visitekaartje
“Bestuurders uit Zeewolde, Harderwijk en Ermelo zijn enthousiast en willen dat het iconisch wordt. Wij denken dat het nóg iconischer kan. Heb je wel eens gekeken naar de Tower Bridge (Londen), de Brooklyn Bridge (New York), de Golden Gate Bridge (San Fransico) of de Helix Bridge (Singapore)?” De JOVD Flevoland vindt dat Zeewolde met deze plannen een kansrijk visitekaartje in handen heeft.

Daarnaast biedt de verbinding veel voordelen: zo worden onder andere middelbare scholen als het Groevenbeek beter bereikbaar voor jongeren uit Zeewolde en is de aanleg van deze verbinding een impuls voor wonen, werk en recreatie in de gemeenten Zeewolde, Harderwijk en Ermelo. In de toekomst opent dit misschien zelfs de deuren voor een treinstation, geeft JOVD aan.

Treinstation als kers op de taart
“Denk verder, denk aan het Flevoland van de toekomst.”, vervolgt Vink, “een treinstation zou voor de groei van Zeewolde een kers op de taart zijn. Op dit moment heeft het dorp te kampen met jongeren die voor zowel middelbaar beroeps- en hoger onderwijs het dorp moeten verlaten. Als studenten in de toekomst met de trein van Zeewolde naar Utrecht of Amsterdam kunnen, dan hoeven ze onze prachtige polder niet meer uit.”

De gebiedsplannen zijn nog niet definitief. Op 16 december neemt de gemeenteraad van Zeewolde een besluit hierover. Maar dat volstaat nog niet want ook de gemeenteraden van Harderwijk en Ermelo moeten de plannen goedkeuren.