Auke, geflankeerd door Wiebe Wieling en Foppe de Haan.
Auke, geflankeerd door Wiebe Wieling en Foppe de Haan. Archief Auke H.

Een Elfstedentocht met… ballen!

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – Eerlijk is eerlijk, de vlag dekt de lading niet helemaal. Friesland heeft weliswaar elf fraaie steden waar de historie lijkt opgetast, maar niet elke Friese stad mag prat gaan op een heuse golfbaan. Voor de rest snijdt de parallel met die legendarische schaatstocht aan alle kanten hout: met nog één in aanbouw telt Friesland binnenkort elf golfbanen die in drie dagen allemaal zullen worden aangedaan door een gepassioneerde golfcoach uit Zeewolde. Het precieze hoe en waarom daarvan doet hij joviaal uit de doeken aan z’n eigen keukentafel. Het verhaal leest als een spannend jongensboek, met een hoofdrol voor het getal elf.

Auke Hempenius is een geboren Fries en zit graag op z’n Friese praatstoel. Hij drukt zich uit in een mengelmoes van Fries, Nederlands en Engels, en dat verraadt, hoewel Friezen te boek staan als honkvast, een kosmopolitische inslag. Dat blijkt te kloppen: al op jonge leeftijd verruilde hij het heitelân voor Amsterdam-Noord en beproefde daarna zijn geluk in de USA, aanvankelijk in de horeca, later ook in de mannenmode. Hij is een handige netwerker, en die eigenschap kwam daar in Amerika geweldig van pas. Het bracht hem in contact met de golfsport, waaraan hij in korte tijd compleet verslingerd raakte. Een heel eigen benadering van golfen, waarbij bewustszijns-, ritme- en gevoelsoefeningen het golfspel natuurlijk, simpel en speels moeten maken, sloeg aan bij beginners, gevorderden én professionals. Zodanig zelfs dat hij nu een veelgevraagd golfcoach is, en goed beschouwd full time met de golfsport bezig is. Na contacten en verbintenissen met diverse golfbanen door heel Nederland is hij nu neergestreken op de golfclub van het Friese Sint Nicolaasga, bekend als BurgGolf, waar hij vijf dagen per week verblijft.

“De vrijdag is op BurgGolf altijd een bijzondere dag, want dan coach ik voetbaltrainer Foppe de Haan en Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling”, vertelt Auke enthousiast, “en hoe dát zo gekomen is, dat is weer een verhaal op zich.” Hij gaat in gedachten weer terug naar het moment waarop hij Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zag zwemmen, en bij zichzelf bedacht hoeveel golfbanen Friesland had. “Als ‘Terschelling’ klaar is zijn het er elf, rekende ik uit, en toen begon het te borrelen! Het zou natuurlijk hartstikke gaaf zijn om met een golf-elfstedentocht Friesland en de golfsport te promoten, en tegelijk een goed doel te dienen.” Auke had zich al eerder voor het KWF ingezet, en dacht aanvankelijk door op dat spoor. Een golfkennis had een ander idee. “Je moet het helemaal Fries houden. Waarom doe je zo’n golf-elfstedentocht niet voor het Foppe Fonds?” Auke bekent dat hij daar op dat moment nog nooit van gehoord had. “Maar dat duurde niet lang! Ik kwam erachter dat het Foppe Fonds, vernoemd naar, je raadt het al: trainer Foppe de Haan, zich inzet voor kinderen voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, vanwege lichamelijke of verstandelijke beperking. Dat paste precies, en daarmee was de cirkel rond!”

Op 4, 5 en 6 juni 2021 zal Auke Hempenius, door elf banen met in totaal 155 holes in één enkel weekend te bespelen, een echte golfmarathon slaan, helemaal in de geest van de roemruchte ‘tocht der tochten’. “Een krankzinnig idee met een waanzinnig doel”, valt te lezen op de website www.golfelfstedentocht.frl. Ter promoting daarvan speelt zich in de aanloop van alles af, en daarbij is een ludieke en soms zelfs “lekker absurde” rol weggelegd voor het getal elf. Zo start op 11 maart om 11.11 uur een grootse mediadag, naar alle waarschijnlijkheid in het Abe Lenstra Stadion. Dan zal onder meer een promotiekalender gepresenteerd worden met 11 maanden, geproduceerd in een oplage van 1111. Op 4 juni zal ’s ochtends om 05.11 uur precies de eerste bal van de ‘Tocht’ geslagen worden. Wat niet allemaal van een elf kan worden voorzien… “En als het zover is”, besluit Auke, “dan heb ik 11 maanden geen alcohol gedronken.” Wederhelft Hanneke voegt er grinnikend aan toe: “én hij is 11 kilo afgevallen…”

Auke Hempenius legde zijn filosofie rond de golfsport vast in zijn boek ‘Go(lf) with the flow’. De aantrekkelijke website www.golfwiththeflow.nl informeert daarover.

Deal met het Foppe Fonds
Auke Hempenius