Afbeelding
Leen den Boer

Leen den Boer niet met Curaçao naar WK in Qatar

· leestijd 1 minuut Sport

WILLEMSTAD (CURAÇAO)/ZEEWOLDE – Het nationale voetbalelftal van Curaçao is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK-voetbal, dat volgend jaar wordt gehouden in Qatar. Een teleurstelling voor de formatie van Guus Hiddink en Patrick Kluivert en ook voor de Zeewolder videoanalist Leen den Boer.

Veel kansen

Het begon op zaterdag 5 juni zo goed, Curaçao maakte gehakt van de Britse Maagdeneilanden (8-0). Hierna volstond op woensdag 9 juni het 0-0 gelijke spel tegen Guatemala om zich te plaatsen voor de play-offs. Zaterdag 12 juni moesten de mannen van interim-bondscoach Patrick Kluivert (Guus Hiddink deed vanwege corona noodgedwongen een stap terug) uit naar Panama, waar met 2-1 werd verloren. Het vier minuten voor tijd gescoorde uitdoelpunt gaf hoop voor het thuisduel op dinsdag 15 juni. Een 1-0 overwinning zou daarbij voldoende zijn geweest door te gaan naar de finaleronde, waarbij drie van de zeven landen (waaronder de VS, Mexico en Costa Rica) een rechtstreeks ticket voor Qatar kunnen bemachtigen. De bal wilde er echter niet in bij de return. “Onze doelman Eloy Room stopte twintig minuten voor tijd een penalty”, doet videoanalist Leen den Boer verslag. “Daarna kregen we veel kansen, maar het lukte niet. Anthony van den Hurk schoot op de lat en er was een kopkans voor open doel. De teleurstelling was zeer groot. Men had het doel de finaleronde te halen, nooit was het zo dichtbij. Voor een aantal spelers zal het qua leeftijd niet meer lukken, maar de droom blijft ooit het WK te halen.”

Indrukwekkend

Voor Den Boer was er voldoende voorbereidend werk te doen op het Caribische eiland. “Doordat Hiddink uitviel en Kluivert hem verving, kwam er een andere speelwijze en moest ik veel voorbereiden qua presentaties”, legt hij uit. “Ook moest ik de nodige energie steken in de teamanalyse van Panama en Guatemala. Verder heb ik veel tijd gestoken in filmen en coderen van wedstrijden en trainingen. Spelhervattingen waren daarbij bijvoorbeeld heel belangrijk.” Uiteraard viel er ook genoeg te genieten voor de Zeewoldenaar en waren er eveneens bijzondere momenten. “Zo speelden we in Panama in het zeer oude en imposante Rod Carew National Stadium. Ook het bezoek aan het graf van de twee jaar geleden overleden doelman Jairzinho Pieter heeft veel indruk op mij gemaakt. Pieter werd 31 jaar en overleed vermoedelijk aan hartfalen. De ploeg sprak elkaar toe bij het graf en dat gaf mij een inkijk in het ontstaan van Curaçao. De spelers en de staf beschouwen elkaar als familie en daarin wordt heel veel gedaan om met elkaar samen te werken.”

Goldcup

Het traject Qatar is nu klaar, eind juni start de voorbereiding voor de Goldcup in Amerika. Curaçao speelt hiervoor in een poule met onder meer El Salvador en Mexico. Het is nog afwachten of Guus Hiddink dit qua gezondheid gaat halen. Voor Den Boer kan het ook nog alle kanten op. “Ik ga de wedstrijden in ieder geval voorbereiden qua analyse. Hoe het daarna verdergaat, is nog niet bekend. Sinds een half jaar ben ik trainer van Sparta Nijkerk O23, daar ligt een heel andere uitdaging voor mij.”