Afbeelding
Eigen foto

Zeilers van WV Zeewolde succesvol op het WK in Palermo

· leestijd 1 minuut Sport

PALERMO/ZEEWOLDE - In Palermo, Italië, is van 2 tot en met 9 oktober de zesde Hansa Wereldkampioenschappen (WK) zeilen gehouden. Vanuit Watersportvereniging Zeewolde hebben maar liefst vier deelnemers meegestreden om de wereldtitel, en met succes! 

De Hansa klasse (www.hansaklasse.nl) is een inclusieve en open zeilklasse. In deze klasse varen mensen met en zonder beperking met en tegen elkaar. Het Nederlandse Hansa zeilteam bestond dit jaar uit maar liefst elf deelnemers, waarvan er vier bij Watersportvereniging Zeewolde varen. Vijf Nederlandse zeilers varen met elektrische bediening. Hierbij heeft de zeiler een joystick waarmee het grootzeil, de fok en het roer aangestuurd kunnen worden. Aan het evenement deden in totaal 115 zeilers vanuit de wereld mee.

De meeste zeilers van het Nederlandse Hansa zeilteam zijn afhankelijk van een (elektrische) rolstoel. Eenmaal in de boot vallen deze beperkingen echter weg en heeft iedereen te maken met dezelfde wind- en wateromstandigheden Naast de elf zeilers bestaat het Nederlandse Hansa zeilteam uit 29 personen. Zij assisteren bij het op- en aftuigen van de boot, in en uit de boot stappen, het oplossen van technische problemen (bijvoorbeeld van de elektrische bediening) en bij persoonlijke verzorging.

De weersomstandigheden waren erg wisselend. Van geen wind tot te veel wind (8bft). Van de tien geplande wedstrijden zijn er door de Hansa 303 dubbel maar vier wedstrijden gevaren en door de Hansa 303 Single en Hansa Liberty maar vijf.

Tussen de wedstrijden door zat vaak meer dan één uur. De wind draaide veel. Voor iedereen viel het niet mee. Voor de mensen die stilzitten, niet zichzelf kunnen verplaatsen in de boot, is het als de zon schijnt het boven de 20 graden is en er geen wind is, bijna niet vol te houden.

In de Hansa Liberty vielen onze zeilers in de prijzen met een eerste plaats voor Vera Voorbach. In de Hansa Liberty Full Servo was de top drie geheel voor de zeilers van WV Zeewolde, met Vera op een eerste plaats, Hanneke Deenen op de tweede plaats en Wilma van den Broek op de derde plaats.

Afbeelding